Jesteś tutaj: Home
W ramach wycieczki przedmiotowej- 6 marca- uczniowie z klasy 3m z gr 1, pod opieką p. Wiolety Kuliczanki, odwiedzili herbaciarnię „Kawa z pianką”, mieszczącą się przy ulicy Janowskiej w Białej Podlaskiej. Przedsięwzięcie to zorganizowano po to, by młodzież z naszej szkoły mogła wziąć udział w prelekcji na temat herbaty. Dzięki niezwykłej życzliwości i fachowej wiedzy właścicielki sklepu „ Kawa z pianką”, Pani Moniki Gąsieckiej, młodzież miała okazję zobaczyć bogaty asortyment oraz poznać ciekawą historię herbat z ałego świata.
8 marca b.r uczniowie klasy czwartych kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik architektury krajobrazu pod opieką nauczycieli: Wiolety Kuliczanki, Anny Przywuskiej i Aleksandry Kozak-Kowalewskiej uczestniczyli w wycieczce szkolnej do Lublina zorganizowanej w ramach współpracy zawartej między naszą szkołą a uczelnią. Wyjazd był również okazją do zapoznania się z bazą dydaktyczną uniwersytetu i ofertą edukacyjną uczelni wyższej.
4 marca b. r delegacja naszej szkoły wzięła udział w obchodach Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych.
Obchody rozpoczęły się mszą świętą odprawioną w intencji Ojczyzny. Następnie, przy Zakładzie Karnym miały miejsce przemówienia władz miasta i zaproszonych na tę uroczystość gości oraz Apel Pamięci.
Naszą szkołę reprezentowała delegacja młodzieży pod opieką pani Agnieszki Dziewulak:
W związku z przypadającą setną rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości Ministerstwo Edukacji Narodowej ogłosiło rok szkolny 2017/2018 „Rokiem dla Niepodległej”.
Wpisując się w radosne świętowanie odzyskania przez Polskę niepodległości przedstawiamy wystawę pt.: „MOJA NIEPODLEGŁA: BIAŁA PODLASKA – LUBLIN – OJCZYZNA”.
1. marca b.r. w Krakowie odbyły się okręgowe eliminacje XIII edycji Olimpiady Przedsiębiorczości. Hasłem przewodnim tegorocznych zawodów było: Sukces w biznesie - ludzie, wizerunek, strategia. Naszą szkołę w zmaganiach konkursowych reprezentowali uczniowie klasy 2b - Klaudia Małyszko i Mateusz Łyczewski. Eliminacje okręgowe składały się z dwóch etapów: testu, który obejmował 50 pytań o zróżnicowanym stopniu trudności (25 pytań łatwiejszych i 25 pytań trudniejszych) i zadania sytuacyjnego.
Dn. 21.02 b.r. w naszej szkole odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia” przebiegające pod hasłem „ŚWIĘTO KLUSKI”. Organizatorami tego kulinarnego eventu był: Zespół Szkół Zawodowych nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Białej Podlaskiej oraz Fundacja „Korzenie i Skrzydła”.
Celem przedsięwzięcia było rozbudzenie wśród młodzieży zainteresowania tradycją, regionem, a szczególnie sztuką kulinarną Południowego Podlasia i Polesia Lubelskiego. Spotkanie to o charakterze międzypokoleniowym służyło przekazaniu konkretnej wiedzy i umiejętności, jak również było okazją do przełamania stereotypów i barier w postrzeganiu siebie nawzajem.
Przygotowania do projektu trwały od dłuższego czasu. W pierwszej kolejności młodzież miała za zadanie odnaleźć stare, tradycyjne receptury na kluchy, kluski i kluseczki, które były przygotowywane w domach pradziadków, dziadków i rodziców. Odszukanie i wybór przepisów okazały się wspaniałą okazją do rozmów z dziadkami i pradziadkami, którym poświęcamy coraz mniej czasu.