Jesteś tutaj: Home
19 lutego b.r. młodzież z klas gastronomicznych wzięła udział w zajęciach zorganizowanych w ramach projektu realizowanego przez Związek Polskie Mięso „Stawiam na drób”. W pierwszej, praktycznej części spotkania młodzi kucharze z klas II i III, wspólnie ze znanym kucharzem Marcinem Budynkiem, w warsztatach szkolnych przygotowywali potrawy z kaczki i kurczaka. Wspólne gotowanie z zawodowymi kucharzami z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka wzbogaciło uczniów o nowe doświadczenia dotyczące sposobu przygotowania i podawania mięsa drobiowego oraz dekoracji potraw na talerzu. Uczniowie pod czujnym okiem zawodowych kucharzy przygotowali: kurczaka z curry z sezamem i pak choy z ryżem, kotleciki z indyka i kaszy bulgur, pierś z kaczki sous vide z puree muślinowym i buraczanym oraz udka z kaczki z szalotką w czerwonym winie z miodem i morelami.
16 stycznia b.r. gościliśmy dzieci grupy 5 z Przedszkola Samorządowego nr 15. W związku ze zbliżającym się Dniem Babci i Dziadka przedszkolaki ozdabiały pierniczki w kształcie serc. Do dekoracji zostały użyte posypki, pisaki oraz kolorowy lukier. W ten sposób przygotowany został słodki upominek od kochających wnucząt. Zajęcia z udziałem podopiecznych i ich opiekunów z zaprzyjaźnionego przedszkola odbyły się w warsztatach szkolnych. Podczas przerwy w zajęciach na dzieci czekał słodki poczęstunek w postaci czekoladowych lizaków.
Tradycyjnie, w ramach promocji idei wzajemnej, międzyludzkiej pomocy wśród dzieci i młodzieży - dnia 2 lutego 2018r. zorganizowaliśmy słodki poczęstunek dla podopiecznych ze świetlicy socjoterapeutycznej Dziupla. Specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą. Pyszne ciasteczka tym razem upiekli nasi najzdolniejsi uczniowie, przyszli cukiernicy, którzy w ferie uczestniczą w zajęciach na kursie z kwalifikacji T.4.
Dnia 25 stycznia odbył się III Maraton Fitness. Była to kolejna impreza sportowa zorganizowana w naszej szkole z udziałem uczniów dla których sport i aktywność fizyczna jest ważnym elementem życia. Głównym celem spotkania była przede wszystkim dobra zabawa oraz podniesienie poziomu sprawności fizycznej.
Impreza została przygotowana przez uczennice z klasy 1a: Karolinę Bołtowicz, Katarzynę Kostyrę i Aleksandrę Borkowską pod czujnym okiem p. Marioli Kurzyńskiej, p. Agnieszki Dziewulak i p. Anny Choromańskiej. W maratonie prowadzonym przez Wiktorię Rutko z klasy 3k, udział wzięło 57 uczniów, w tym 6 chłopców. Wszyscy dzielnie dotrwali do końca. Gratulujemy!
Wesela z nami zażywaj!
Skończymy o pianiu kura,
Później już tylko - matura!...”
20 stycznia b.r uczniowie klas maturalnych, na 100 dni przed maturą uczestniczyli w wyjątkowym, jedynym w swoim rodzaju balu studniówkowym. Uroczysty bal rozpoczął się od tradycyjnego poloneza, odtańczonego przez tegorocznych maturzystów, wychowawców i dyrekcję szkoły.