Witam wszystkie osoby zainteresowane gastronomią. Strona "Kulinarny Kącik" została stworzona z myślą o Was.
Poświęcona będzie potrawom, które młodzież klas gastronomicznych przygotowuje na zajęciach technologii gastronomicznej. Wspólnie z młodzieżą klas 1 Td i 2 Tc będziemy umieszczać wyniki naszej pracy. Oto pierwsze potrawy.
CIASTO ZEBRA
CIASTO ZEBRA
Składniki
5 jaj
2 1/2 szkl. mąki pszennej (+ 3 łyżki)
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. wody
1 szkl. oleju
2 łyżeczki pr. do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1 szkl. oranżady
Wykonanie
Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodać wodę, olej i oranżadę. Całość wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki a do drugiej kakao. Na środek wysmarowanej tłuszczem tortownicy o śr. 24 cm, wlewać na przemian po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Piec w nagrzanym do 180°C w piekarniku przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i wyporcjować.
Smacznego :)
Ciasto przygotowały uczennice klasy 1 Td: Magdalena Kasperuk, Paulina Kijek, Magdalena Kurowska