Spis treści

16 kwietnia odbyła się lekcja otwarta przeprowadzona metodą projektu w klasie 1 Td z przedmiotu technologia gastronomiczna. Tematem lekcji było sporządzanie potraw z owoców. Młodzież klasy 1 Td przygotowała następujące potrawy: sałatka owocowa, napój jabłkowo-pomarańczowy, kisiel truskawkowy, zupa ze śliwek i jabłek, galaretka z czarnej porzeczki. Oto wyniki ich pracy.

DSC 0776

SAŁATKA OWOCOWA

DSC 0771

SAŁATKA OWOCOWA (4 porcje)

 

Składniki:

  •          Pomarańcze                      400 g
  •          Banany                                300 g
  •          Jabłka                                 200 g
  •          Kiwi                                      60 g
      •          Winogrona ciemne      50 g
  •          Miód                                    20 g
  •          Orzechy włoskie             45 g
  •          Sok z cytryny                    40 ml
  •          Sok jabłkowy                    50 ml
  •          Mango                            400 g
  •          Ananas                           200 g

Sposób wykonania:

ü  Połączyć sok z cytryny z sokiem z jabłek, rozpuścić miód.

ü  Przeprowadzić obróbkę wstępną owoców i je rozdrobnić

ü  Połączyć owoce z zalewą

ü  Surówkę udekorować orzechami włoskimi, winogronami i plasterkami kiwi

ü  Schłodzić.

Wykonanie: Martyna Krasucka, Paulina Kijek, Anna Jastrzębska.

NAPÓJ JABŁKOWO-POMARAŃCZOWY

DSC 0763