Spis treści
Strona 3 z 5
Składniki:
- Truskawki świeże lub mrożone 200 g
- Woda 600 ml
- Mąka ziemniaczana 40 g
- Cukier 60 g (dodać do smaku)
- Śmietanka 36% do dekoracji 50 g
- Cukier puder do śmietanki 5-10 g
Sposób wykonania:
ü Przeprowadzić obróbkę wstępną truskawek, jeżeli są mrożone nie rozmrażamy.
ü Z 600 ml wody odlej ok. 100 ml na zawiesinę.
ü Włożyć owoce do wrzącej wody, gotować ok. 5 minut.
ü Przetrzeć owoce przez sito, połączyć z płynem, dodać cukier.
ü Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.
ü Połącz zawiesinę z przecierem, cały czas mieszając i zagotować.
ü Wyporcjować do pucharków i schłodzić. Udekorować bitą śmietanką i listkami mięty.
ü Porcja powinna ważyć 150 g.
Wykonanie: Magdalena Kasperuk, Magdalena Kurowska
GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI
GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI (5 porcji)