Spis treści
Składniki:
- Woda 1000 ml
- Śliwki 600 g
- Mąka ziemniaczana 20 g
- Śmietanka 36% 100 g
- Cukier 25g
- Cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
ü Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.
ü Z 1000 ml wody odlej 100 ml na zawiesinę.
ü Ugotuj owoce we wrzącej wodzie, a następnie przetrzyj przez sito.
ü Przecier połącz z wywarem i dopraw do smaku.
ü Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.
ü Dodaj zawiesinę do zupy i zagotuj.
ü Śmietankę rozprowadź z niewielką ilością zupy i dodaj do pozostałej części.
ü Wyporcjuj razem z zupą śliwkową i udekoruj śmietanką.
ZUPA Z JABŁEK
Składniki:
- Woda 1000 ml
- Jabłka 600 g
- Mąka ziemniaczana 20 g
- Śmietanka 36% 100 g
- Cukier 50g
- Cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
ü Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.
ü Z 2400 ml wody odlej 300 ml na zawiesinę.
ü Ugotuj owoce we wrzącej wodzie, a następnie przetrzyj przez sito.
ü Przecier połącz z wywarem i dopraw do smaku.
ü Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.
ü Dodaj zawiesinę do zupy i zagotuj.
ü Śmietankę rozprowadź z niewielką ilością zupy i dodaj do pozostałej części.
ü Wyporcjuj razem z zupą śliwkową i udekoruj śmietanką.
Wykonanie:
zupa z jabłek: Krzysztof Demczuk, Karol Borkowski, Mateusz Kaździoł
zupa ze śliwek: Hubert Barysz, Arkadiusz Demczuk.