Spis treści

16 kwietnia odbyła się lekcja otwarta przeprowadzona metodą projektu w klasie 1 Td z przedmiotu technologia gastronomiczna. Tematem lekcji było sporządzanie potraw z owoców. Młodzież klasy 1 Td przygotowała następujące potrawy: sałatka owocowa, napój jabłkowo-pomarańczowy, kisiel truskawkowy, zupa ze śliwek i jabłek, galaretka z czarnej porzeczki. Oto wyniki ich pracy.

DSC 0776

SAŁATKA OWOCOWA

DSC 0771

SAŁATKA OWOCOWA (4 porcje)

 

Składniki:

  •          Pomarańcze                      400 g
  •          Banany                                300 g
  •          Jabłka                                 200 g
  •          Kiwi                                      60 g
      •          Winogrona ciemne      50 g
  •          Miód                                    20 g
  •          Orzechy włoskie             45 g
  •          Sok z cytryny                    40 ml
  •          Sok jabłkowy                    50 ml
  •          Mango                            400 g
  •          Ananas                           200 g

Sposób wykonania:

ü  Połączyć sok z cytryny z sokiem z jabłek, rozpuścić miód.

ü  Przeprowadzić obróbkę wstępną owoców i je rozdrobnić

ü  Połączyć owoce z zalewą

ü  Surówkę udekorować orzechami włoskimi, winogronami i plasterkami kiwi

ü  Schłodzić.

Wykonanie: Martyna Krasucka, Paulina Kijek, Anna Jastrzębska.

NAPÓJ JABŁKOWO-POMARAŃCZOWY

DSC 0763


NAPÓJ JABŁKOWO-POMARAŃCZOWY (5 porcji)

Składniki:

  •          Jabłka                                 1200 g
  •          Pomarańcze                      480 g
  •          Cytryna                                               120 g
  •          Goździki                             5 szt.
  •          Cukier brązowy               kostki    6-8 szt. (doprawić wedle uznania)
  •          Mięta listki                         do dekoracji

Sposób wykonania:

ü  Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.

ü  Jabłka podziel na cząstki, wyciśnij sok w sokowirówce.

ü  Sok jabłkowy podgrzej z przyprawami (90°C).

ü  Wyfiletuj 4 pomarańcze. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok.

ü  Do szklanek włóż kostki cukru i filety pomarańczy.

ü  Dodaj sok z cytryny i pomarańczy.

ü  Zalej gorącym, przecedzonym sokiem z jabłek.

ü  Udekoruj listkami mięty.

Wykonanie: Zuzanna Kazanecka, Maciej Kaniewski, Kamil Chwesiuk.

KISIEL TRUSKAWKOWY

DSC 0775

KISIEL TRUSKAWKOWY (4 PORCJE)


Składniki:

  •          Truskawki świeże lub mrożone                                200 g
  •          Woda                                                                  600 ml
  •          Mąka ziemniaczana                                       40 g
  •          Cukier                                                                60 g (dodać do smaku)
  •          Śmietanka 36% do dekoracji                     50 g
  •          Cukier puder do śmietanki                         5-10 g

Sposób wykonania:

ü  Przeprowadzić obróbkę wstępną truskawek, jeżeli są mrożone nie rozmrażamy.

ü  Z 600 ml wody odlej ok. 100 ml na zawiesinę.

ü  Włożyć owoce do wrzącej wody, gotować ok. 5 minut.

ü  Przetrzeć owoce przez sito, połączyć z płynem, dodać cukier.

ü  Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.

ü  Połącz zawiesinę z przecierem, cały czas mieszając i zagotować.

ü  Wyporcjować do pucharków i schłodzić. Udekorować bitą śmietanką i listkami mięty.

ü  Porcja powinna ważyć 150 g.

Wykonanie: Magdalena Kasperuk, Magdalena Kurowska

 

GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI

DSC 0780

GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI (5 porcji)


 

Składniki:

  •          Porzeczki                            250 g
  •          Woda                                   350 g
  •          Kwasek cytrynowy         do smaku
  •          Cukier                                  100 g
  •          Żelatyna                             14 g
  •          Woda do żelatyny          50 g
  •          Śmietanka  36%               40 g
  •          Cukier puder                    5-7 g

Sposób wykonania:

ü  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

ü  Zagotować wodę z cukrem, włożyć owoce, zagotować, dodać kwasek.

ü  Przecedzić wywar przez gęste sito.

ü  Do gorącego syropu dodać żelatynę, rozpuścić ją, podgrzewając.

ü  Ostudź płyn z rozpuszczoną żelatyną, wyporcjować do kieliszków koktajlowych z mrożonymi owocami.

ü  Pozostawić do zastygnięcia.

ü  Udekorować śmietanką i owocami.

Wykonanie: Weronika Grochowska, Malwina Kozłowska.

ZUPA Z JABŁEK I ŚLIWEK

DSC 0764

ZUPA ZE ŚLIWEK (5 PORCJI)


 

Składniki:

  •          Woda 1000 ml
  •          Śliwki 600 g
  •          Mąka ziemniaczana 20 g
  •          Śmietanka 36% 100 g
  •          Cukier 25g
  •          Cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

ü  Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.

ü  Z 1000 ml wody odlej 100 ml na zawiesinę.

ü  Ugotuj owoce we wrzącej wodzie, a następnie przetrzyj przez sito.

ü  Przecier połącz z wywarem i dopraw do smaku.

ü  Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.

ü  Dodaj zawiesinę do zupy i zagotuj.

ü  Śmietankę rozprowadź z niewielką ilością zupy i dodaj do pozostałej części.

ü  Wyporcjuj razem z zupą śliwkową i udekoruj śmietanką.

ZUPA Z JABŁEK

Składniki:

  •          Woda 1000 ml
  •          Jabłka 600 g
  •          Mąka ziemniaczana 20 g
  •          Śmietanka 36% 100 g
  •          Cukier 50g
  •          Cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

ü  Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.

ü  Z 2400 ml wody odlej 300 ml na zawiesinę.

ü  Ugotuj owoce we wrzącej wodzie, a następnie przetrzyj przez sito.

ü  Przecier połącz z wywarem i dopraw do smaku.

ü  Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.

ü  Dodaj zawiesinę do zupy i zagotuj.

ü  Śmietankę rozprowadź z niewielką ilością zupy i dodaj do pozostałej części.

ü  Wyporcjuj razem z zupą śliwkową i udekoruj śmietanką.

Wykonanie:

zupa z jabłek: Krzysztof Demczuk, Karol Borkowski, Mateusz Kaździoł

zupa ze śliwek: Hubert Barysz, Arkadiusz Demczuk.

 

Szukaj