16 kwietnia odbyła się lekcja otwarta przeprowadzona metodą projektu w klasie 1 Td z przedmiotu technologia gastronomiczna. Tematem lekcji było sporządzanie potraw z owoców. Młodzież klasy 1 Td przygotowała następujące potrawy: sałatka owocowa, napój jabłkowo-pomarańczowy, kisiel truskawkowy, zupa ze śliwek i jabłek, galaretka z czarnej porzeczki. Oto wyniki ich pracy.
SAŁATKA OWOCOWA
SAŁATKA OWOCOWA (4 porcje)
Składniki:
- Pomarańcze 400 g
- Banany 300 g
- Jabłka 200 g
- Kiwi 60 g
-
- Winogrona ciemne 50 g
-
- Miód 20 g
- Orzechy włoskie 45 g
- Sok z cytryny 40 ml
- Sok jabłkowy 50 ml
- Mango 400 g
- Ananas 200 g
Sposób wykonania:
ü Połączyć sok z cytryny z sokiem z jabłek, rozpuścić miód.
ü Przeprowadzić obróbkę wstępną owoców i je rozdrobnić
ü Połączyć owoce z zalewą
ü Surówkę udekorować orzechami włoskimi, winogronami i plasterkami kiwi
ü Schłodzić.
Wykonanie: Martyna Krasucka, Paulina Kijek, Anna Jastrzębska.
NAPÓJ JABŁKOWO-POMARAŃCZOWY
NAPÓJ JABŁKOWO-POMARAŃCZOWY (5 porcji)
Składniki:
- Jabłka 1200 g
- Pomarańcze 480 g
- Cytryna 120 g
- Goździki 5 szt.
- Cukier brązowy kostki 6-8 szt. (doprawić wedle uznania)
- Mięta listki do dekoracji
Sposób wykonania:
ü Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.
ü Jabłka podziel na cząstki, wyciśnij sok w sokowirówce.
ü Sok jabłkowy podgrzej z przyprawami (90°C).
ü Wyfiletuj 4 pomarańcze. Z cytryny i pomarańczy wyciśnij sok.
ü Do szklanek włóż kostki cukru i filety pomarańczy.
ü Dodaj sok z cytryny i pomarańczy.
ü Zalej gorącym, przecedzonym sokiem z jabłek.
ü Udekoruj listkami mięty.
Wykonanie: Zuzanna Kazanecka, Maciej Kaniewski, Kamil Chwesiuk.
KISIEL TRUSKAWKOWY
KISIEL TRUSKAWKOWY (4 PORCJE)
Składniki:
- Truskawki świeże lub mrożone 200 g
- Woda 600 ml
- Mąka ziemniaczana 40 g
- Cukier 60 g (dodać do smaku)
- Śmietanka 36% do dekoracji 50 g
- Cukier puder do śmietanki 5-10 g
Sposób wykonania:
ü Przeprowadzić obróbkę wstępną truskawek, jeżeli są mrożone nie rozmrażamy.
ü Z 600 ml wody odlej ok. 100 ml na zawiesinę.
ü Włożyć owoce do wrzącej wody, gotować ok. 5 minut.
ü Przetrzeć owoce przez sito, połączyć z płynem, dodać cukier.
ü Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.
ü Połącz zawiesinę z przecierem, cały czas mieszając i zagotować.
ü Wyporcjować do pucharków i schłodzić. Udekorować bitą śmietanką i listkami mięty.
ü Porcja powinna ważyć 150 g.
Wykonanie: Magdalena Kasperuk, Magdalena Kurowska
GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI
GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI (5 porcji)
Składniki:
- Porzeczki 250 g
- Woda 350 g
- Kwasek cytrynowy do smaku
- Cukier 100 g
- Żelatyna 14 g
- Woda do żelatyny 50 g
- Śmietanka 36% 40 g
- Cukier puder 5-7 g
Sposób wykonania:
ü Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
ü Zagotować wodę z cukrem, włożyć owoce, zagotować, dodać kwasek.
ü Przecedzić wywar przez gęste sito.
ü Do gorącego syropu dodać żelatynę, rozpuścić ją, podgrzewając.
ü Ostudź płyn z rozpuszczoną żelatyną, wyporcjować do kieliszków koktajlowych z mrożonymi owocami.
ü Pozostawić do zastygnięcia.
ü Udekorować śmietanką i owocami.
Wykonanie: Weronika Grochowska, Malwina Kozłowska.
ZUPA Z JABŁEK I ŚLIWEK
ZUPA ZE ŚLIWEK (5 PORCJI)
Składniki:
- Woda 1000 ml
- Śliwki 600 g
- Mąka ziemniaczana 20 g
- Śmietanka 36% 100 g
- Cukier 25g
- Cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
ü Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.
ü Z 1000 ml wody odlej 100 ml na zawiesinę.
ü Ugotuj owoce we wrzącej wodzie, a następnie przetrzyj przez sito.
ü Przecier połącz z wywarem i dopraw do smaku.
ü Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.
ü Dodaj zawiesinę do zupy i zagotuj.
ü Śmietankę rozprowadź z niewielką ilością zupy i dodaj do pozostałej części.
ü Wyporcjuj razem z zupą śliwkową i udekoruj śmietanką.
ZUPA Z JABŁEK
Składniki:
- Woda 1000 ml
- Jabłka 600 g
- Mąka ziemniaczana 20 g
- Śmietanka 36% 100 g
- Cukier 50g
- Cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
ü Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.
ü Z 2400 ml wody odlej 300 ml na zawiesinę.
ü Ugotuj owoce we wrzącej wodzie, a następnie przetrzyj przez sito.
ü Przecier połącz z wywarem i dopraw do smaku.
ü Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.
ü Dodaj zawiesinę do zupy i zagotuj.
ü Śmietankę rozprowadź z niewielką ilością zupy i dodaj do pozostałej części.
ü Wyporcjuj razem z zupą śliwkową i udekoruj śmietanką.
Wykonanie:
zupa z jabłek: Krzysztof Demczuk, Karol Borkowski, Mateusz Kaździoł
zupa ze śliwek: Hubert Barysz, Arkadiusz Demczuk.