ciasto marchewkowe2CIASTO MARCHEWKOWE lub MUFFINKI MARCHEWKOWE
Składniki:
• 2/3 szklanki mąki pszennej
• pół szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z oleju orzechów włoskich
• 2 jajka, roztrzepane
• 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
• pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
• 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

 

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać.


W drugim naczyniu roztrzepać jajka  z cukrem, nastepnie dodać olej i wymieszać (np. rózgą kuchenną).
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Jeżeli chcemy upiec blachę prostokątną to należy zrobić podwójną porcję. Po wystudzeniu przekroić i przełożyć masą z serka philadelphia lub serka delikatne.

Krem z serka philadelphia:
• 300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
• 90 g masła, w temperaturze pokojowej
• 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego (lub mniej, do smaku)
• 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Masło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
Smacznego :-).