Surówka z kapusty pekińskiej
Normatyw surowcowy:
• kapusta pekińska 300 g
• pomidory 100 g
• ogórki 100 g
• rzodkiewka 100 g
• olej 40 cm³
• ocet lub sok z cytryny 20 cm³
• cukier 10 g
• natka pietruszki
• przyprawy (sól, pieprz mielony)
Wykonanie:
- Warzywa poddać obróbce wstępnej.
- Kapustę pokroić w paski.
- Pomidory pokroić w ćwiartki lub ósemki.
- Ogórki i rzodkiewki pokroić w nieco grubsze półplasterki.
- Natkę posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Sporządzić sos winegret (wymieszać przez wstrząśnięcie w zamkniętym naczyniu: 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżkę octu, najlepiej winnego, z przyprawami).
- Składniki surówki połączyć z sosem. Wyporcjować.
Wykonały: Anna Jastrzębska, Martyna Krasucka, Weronika Grochowska, Malwina Kozłowska - uczennice klasy 1 Td