CHŁODNIK MAZOWIECKI

chłodnik mazowiecki

Chłodnik mazowiecki                    

    

Składniki:

  •          Kefir 1000 cm3
  •          Buraki 250 g
  •          Ogórek świeży 1 szt.
  •          Rzodkiewki 1 pęczek
  •          Koperek 1 pęczek
  •          Szczypiorek 60 g
  •          Jaja 3 szt. (ugotowane na twardo)
  •          Sok z cytryny do smaku
  •          Cukier do smaku
  •          Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Buraki umyć, ugotować w skórce, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

 Ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę.

  Koperek i szczypiorek drobno posiekać.

Kefir roztrzepać, dodać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.

  Do każdej porcji chłodnika włożyć pół jajka.

Wykonały: Karolina Biernacka, Anna Demianiuk, Katarzyna Kurianowicz - uczennice z klasy 2 Tc