CHŁODNIK MAZOWIECKI
Chłodnik mazowiecki
Składniki:
- Kefir 1000 cm3
- Buraki 250 g
- Ogórek świeży 1 szt.
- Rzodkiewki 1 pęczek
- Koperek 1 pęczek
- Szczypiorek 60 g
- Jaja 3 szt. (ugotowane na twardo)
- Sok z cytryny do smaku
- Cukier do smaku
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć, ugotować w skórce, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
Kefir roztrzepać, dodać wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
Do każdej porcji chłodnika włożyć pół jajka.
Wykonały: Karolina Biernacka, Anna Demianiuk, Katarzyna Kurianowicz - uczennice z klasy 2 Tc