foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. (0-83) 341-67-87
sekretariat@zsz1.edu.pl

dsc 6511Młodzież z klas trzecich gimnazjum z Białej Podlaskiej zdobywała umiejętności praktyczne w zawodzie kucharz w czasie zajęć warsztatowych zorganizowanych w naszej szkole w ramach Młodzieżowego Uniwersytetu Zawodowego.

W  zajęciach wzięła udział młodzież z: Publicznego Gimnazjum nr 4: Małgorzata Fijałek, Dominika Panasiuk, Maciej Stańczuk wraz z Panią Elżbietą Chodyką,

Publicznego Gimnazjum nr 3: Julita Papińska, Wiktoria Bogucka i Patryk Rychter  wraz z Panią Katarzyną Korniluk

Publicznego Gimnazjum nr 6: Julia Trębicka, Julia Szyc, Marcelina Zawadzka, Weronika Brykowska wraz z Panią Anną Karolczuk.

Zajęcia przygotowały i przeprowadziły w nauczycielki przedmiotów gastronomicznych. 

W czasie zajęć realizowane były tematy „Zdrowo jemy nie tyjemy”, „Śniadania Świata” oraz „Wielkanocne Tradycje” młodzież mogła spróbować swoich sił przygotowując potrawy w pracowni gastronomicznej jak również podając potrawy w pracowni obsługi gości.

Przygodę ze Śniadaniami Świata gimnazjaliści realizowali przygotowując potrawy charakterystyczne dla śniadania angielskiego, francuskiego i wiedeńskiego. Uczniowie poznali sposoby podania śniadań oraz dowiedzieli się ciekawostek praktycznych sporządzając jaja po wiedeńsku na śniadanie wiedeńskie, fasolę w pomidorach, smażone kiełbaski i jaja sadzone na boczku na śniadanie angielskie oraz komponując śniadanie francuskie. Młodzież z dużym zainteresowaniem przygotowywała potrawy, pomocą i wsparciem w czasie zajęć była P. E. Horodecka, W. Kuliczanka oraz B. Kowaluk.

W czasie zajęć Wielkanocne tradycje uczennice z Publicznego gimnazjum nr 6 stawiały swoje pierwsze kroki w cukiernictwie. Dziewczęta przygotowały słodkości pod kierunkiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu: A. Przywuskiej, K. Tarkowskiej oraz M. Przywuskiej. Uczennice wykazały się świetnymi zdolnościami kulinarnymi przygotowując muffiny czekoladowo – migdałowe i marchewkowe.

Gimnazjaliści przygotowując dietetyczne potrawy obiadowe poznali zasady zdrowego żywienia. Dużym wyzwaniem było przygotowanie zupy jarzynowej, warzyw z sosem jogurtowym oraz naleśników czekoladowych. Jednak jak się okazało do zajęć zgłosiła się młodzież, która lubi wyzwania i każda potrawa była przygotowana perfekcyjnie i smakowała wyśmienicie. Podczas zajęć wskazówek praktycznych udzielała Pani G. Hromiuk, J.Gromelska i B. Zajdel.

Dyrektorom, nauczycielom i wychowawcom młodzieży biorącej udział w zajęciach gratulujemy zdolnych uczniów.

Gimnazjalistom uczestniczącym w zajęciach dziękujemy,  gratulujemy poczucia smaku i zdolności kulinarnych. Mamy nadzieję, że zajęcia pomogły rozwinąć zainteresowania i rozbudziły ukryte talenty. 

Podczas zajęć zostały wykorzystane wyroby Zakładów Mięsnych Łmeat- Łuków S.A. w Łukowie, pieczywo Piekarni TUR z Białej Podlaskiej oraz herbata i kawa z bialskiej herbaciarni Kawa z Pianką.

Zdjęcia: Daniel Biernacki, Szkolne Koło Fotograficzne KADR

Szukaj

Serwisy

logo warsztaty

internat

digischool

ekonomiksu

doradztwo

aktywna tablica

arsmusplus

dze1

pl1

tv1

bip1

kadr1

wsz1

int1

moodle1

ki2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz