Zwieńczeniem udziału w zajęciach było wręczenie certyfikatów potwierdzających kwalifikacje zawodowe. W tym roku kurs był bezpłatny ze względu na to, że jego adresatami byli uczniowie, którzy w szczególny sposób zaangażowali się w organizację ubiegłorocznej uroczystości, jaką był jubileusz 75 – lecia istnienia naszej szkoły. Podczas szkolenia młodzież miała okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat hydrosommelii, składu i jakości wody oraz szeroko pojętej sztuki barmańskiej. Ważnym aspektem kształcenia było również zapoznanie uczniów z podstawami miksologii czyli zasadami komponowania drinków, koktajli itp. Tegoroczny cykl spotkań cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród młodzieży naszej szkoły. Ci, którzy wzięli w nich udział niejednokrotnie zwracali uwagę przede wszystkim na ich edukacyjno- społeczny aspekt.
Spotkanie wpisuje się w długofalową edukację młodzieży w dziedzinie kształcenia gastronomicznego. Kolejną okazją do zgłębiania podstaw miksologii i baristyki będzie projekt unijny adresowany do nauczycieli i uczniów naszej szkoły.
Uczestnictwo w tego typu formach dokształcania umożliwi zdobycie dodatkowych umiejętności i przyczyni się do podniesienia kompetencji zawodowych.
Film: TVEkonomik
Zdjęcia: Szkolne Koło Fotograficzne KADR