DSC 025910 września 2017 roku na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej odbyło się XIX Lubelskie Święto Chleba. Organizatorem konkursu był Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich województwa lubelskiego. Po uroczystej mszy świętej, uczestnicy wzięli udział w warsztatach, konkursach, pokazach i różnorodnych zabawach. Spotkaniu temu towarzyszył również jarmark związany z propagowaniem wypieku produktu regionalnego. Wszyscy uczestnicy pokazów mogli skosztować nie tylko tradycyjnie wypiekanego na zakwasie pieczywa, ale również serów zagrodowych, pysznych wędlin oraz słodkich ciast i ciasteczek. Ponadto można było skosztować miodu, cydru oraz regionalnych nalewek. Od godziny 12, przybyli goście uczestniczyli w występach artystycznych przygotowanych przez zespoły ludowe, a następnie mogli wziąć udział w konkursie na najlepszy cebularz, na najładniejszy chleb ozdobny oraz na najlepsze tradycyjne ciasto drożdżowe. Komisja Konkursowa powołana przez organizatora oceniała smak, wygląd oraz związek przygotowanych potraw z regionem.

         Celem konkursu jest propagowanie tradycji i podtrzymywanie umiejętności wypieku potraw przygotowywanych ze składników pochodzących z regionu lubelskiego. W eliminacjach brały udział szkoły, cukiernie i piekarnie z naszego województwa.

         Nasza szkoła zajęła 3 miejsce w kategorii na najlepszy cebularz.

         Nagrodą w konkursie był puchar oraz 300 zł.

         Konkurs został przygotowany pod opieką Małgorzaty Przywuskiej
oraz Krystyny Tarkowskiej.

         Serdecznie gratulujemy opiekunom i uczniom, którzy reprezentowali naszą szkołę w konkursie.

DSC 0243

DSC 0249

DSC 0254

DSC 0259