Dzięki współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie, w auli naszej szkoły, odbyły się wykłady dla uczniów, prowadzone przez wykładowców uniwersytetu: panią dr Anetę Brodziak oraz pana dr hab. inż. Grzegorza Łysiaka.
Tematyką dzisiejszego spotkania była ekologiczna żywność , jej certyfikacja, metody produkcji, przetwarzania i obrotu w handlu oraz biomimetyka i bioinspiracjie w inżynierii XXI wieku. Zarówno temat, jak i forma prelekcji wzbogaciły naszą wiedzę i zainspirowały słuchaczy do zgłębiania tajników interdyscyplinarnych związków.
W czasie wykładów uczniowie mieli również okazję spotkania z przedstawicielem samorządu studenckiego- panią Dominiką Brodą- studentką III roku, która opowiedziała o tajnikach studiowania oraz możliwościach rozwoju zawodowego na wyższej uczelni.
Podczas dzisiejszego dnia, w ramach współpracy, w naszej szkole gościliśmy również przedstawiciela NATUR HOUSE z Białej Podlaskiej , który chętnie udzielał porad żywieniowych.
Jak co roku nie zabrakło interesujących informacji ze świata turystyki i hotelarstwa oraz pysznego poczęstunku , sporządzonego z sezonowych warzyw i owoców. Uczniowie klas gastronomicznych, pod czujnym okiem swoich przełożonych, przygotowali dla szkolnych kolegów i koleżanek zdrowe, kolorowe i pełne witamin przepyszne sałatki i surówki. Na pięknie udekorowanych jesiennych stołach królowała dynia, burak , jarmuż, marchewka i wiele innych jesiennych warzyw, przygotowanych z inspiracji najnowszych trendów zdrowego żywienia. Degustacja stała się świetna okazją do poznania nowych potraw kulinarnych, wykonanych z tradycyjnych polskich warzyw i owoców oraz dostarczających niezwykłych doznań smakowych i właściwości prozdrowotnych. Bufet sałatkowy cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów i nauczycieli.
Zwieńczeniem obchodów dnia gastronomii i hotelarstwa był konkurs z zakresu wiedzy hotelarskiej i gastronomicznej . Podczas konkursu nasi uczniowie mogli sprawdzić poziom swojej wiedzy również z pokrewnych zawodów, związanych z branżą gastronomiczno- hotelarską. Zmaganiom uczestników na auli towarzyszyły spore emocje. Każdy uczestnik konkursu otrzymał nagrodę.
W dzisiejszym spotkaniu na auli uczestniczyli uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich.
Serdecznie dziękujemy wszystkim naszym gościom, którzy uatrakcyjnili ten wielki dla nas dzień.
Zdjęcia: Tomasz Gustaw , Zuzanna Jankowska, Patrycja Mitura: Szkolne Koło Fotograficzne „KADR”