14 grudnia w naszej szkole odbyła się niezwykła wystawka gastronomiczna, łącząca motyw przewodni, czyli „Drugie życie słoików” z magią nadchodzących Świat Bożego Narodzenia.

Słoiki to niepozorne przedmiotyKiedyś niedoceniane i wykorzystywane głównie w kuchni – dziś, w dobie trendu związanego z recyklingiem i produktami eko, wchodzą „na salony”, a lista ich zastosowań nie ma końca. Taki zwykły, mały, poczciwy SŁOIK, a ileż w nim uroku i możliwości. Warto je wykorzystać zwłaszcza w okresie świąt.

W polskiej tradycji kulinarnej nie ma Bożego Narodzenia bez piernika. Z tego powodu młodzież klas gastronomicznych pod czujnym okiem nauczycieli upiekła i pięknie udekorowała okazjonalne ciasteczka, które zawisły na nowoczesnej, ekologicznej choince, a także słoiki, aby wyglądały wyjątkowo i podkreślały nastrój. 

Aromat piernikowego ciasta, designerski styl i unikalne słoikowe ozdoby stołu wprowadziły świąteczny klimat w mury naszej szkoły.

Wystawkę przygotowała  młodzież z klas gastronomicznych, architektury krajobrazu i hotelarstwa wraz z nauczycielami.

Zdjęcia: Eryk Koszołko, Szkolne Koło Fotograficzne KADR