W dniu 15 grudnia br. klasa IId oraz 2 uczniów klasy IIk uczestniczyło w wycieczce do Warszawy. Młodzież wzięła udział w Mikserze Kulinarnym w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów” zorganizowanego przez sieć hurtowni MAKRO Cash & Carry Polska. Spotkanie edukacyjne odbyło się w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Jego tematem przewodnim były ryby w kontekście nadchodzących świąt Bożego Narodzenia.

W programie znalazły się m.in.:

  • edukacyjny pokaz kulinarny poprowadzony przez Cezarego Powałę i Michała Grzywacza – szefów kuchni pokazowej w hali MAKRO nr 1 w Warszawie;
  • prezentacja produktowa Piotra Zycha, starszego specjalisty ds. ryb w MAKRO Polska;
  • prelekcja o sommelierstwie wodnym poprowadzona przez Mariasa Gulsmana, eksperta, wykładowcę szkoleń sommelierskich, posiadający stopień Diploma oraz Certified Tutor Wine & Spirit Education Trust (WSET).

W ramach zajęć młodzież uczestniczyła w minikonkursach, w których nagrodami były bluzy kucharskie oraz inne gadżety. Spotkanie podsumował test wiedzy dla uczniów. Osoby z najwyższymi wynikami wyróżniono tygodniowymi stażami w najlepszych restauracjach.

Na pamiątkę uczestnicy warsztatów otrzymali koszulki oraz Certyfikaty uczestnictwa.

Udział w tego typu formie dokształcania umożliwił młodzieży zdobycie dodatkowych wiadomości i umiejętności, co przyczyniło się do podniesienia kompetencji zawodowych.

Wycieczkę zakończyliśmy czasem wolnym w Centrum Handlowym Złote Tarasy, gdzie młodzież mogła dać się ponieść „szałowi przedświątecznych zakupów”.

Opiekunami wyjazdu były Pani Agnieszka Sęczyk oraz Pani Anna Przywuska