foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. (0-83) 341-67-87
sekretariat@zsz1.edu.pl

2119 lutego b.r. młodzież z klas gastronomicznych wzięła udział w zajęciach zorganizowanych w ramach projektu realizowanego przez Związek Polskie Mięso „Stawiam na drób”. W pierwszej, praktycznej części spotkania młodzi kucharze z klas II i III, wspólnie ze znanym kucharzem Marcinem Budynkiem, w warsztatach szkolnych przygotowywali potrawy z kaczki i kurczaka. Wspólne  gotowanie z zawodowymi kucharzami z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka  wzbogaciło uczniów o nowe doświadczenia dotyczące  sposobu przygotowania i podawania mięsa drobiowego oraz dekoracji potraw na talerzu. Uczniowie pod czujnym okiem zawodowych kucharzy przygotowali: kurczaka z curry z sezamem i pak choy z ryżem, kotleciki z indyka i kaszy bulgur, pierś z kaczki sous vide z puree muślinowym i buraczanym oraz udka z kaczki z szalotką w czerwonym winie z miodem i morelami.

            Wszystkie potrawy miały niezwykły smak i aromat, który mógł zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy.

            Dziękujemy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka za przeprowadzenie bardzo ciekawych zajęć i udzielone porady, a także młodzieży, która sprostała nowym wyzwaniom.

Zdjęcia: Aleksandra Kulicka, Daniel Biernacki, Szkolne Koło Fotograficzne KADR.

Szukaj

Serwisy

logo warsztaty

internat

digischool

ekonomiksu

doradztwo

aktywna tablica

arsmusplus

dze1

pl1

tv1

bip1

kadr1

wsz1

int1

moodle1

ki2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz