2119 lutego b.r. młodzież z klas gastronomicznych wzięła udział w zajęciach zorganizowanych w ramach projektu realizowanego przez Związek Polskie Mięso „Stawiam na drób”. W pierwszej, praktycznej części spotkania młodzi kucharze z klas II i III, wspólnie ze znanym kucharzem Marcinem Budynkiem, w warsztatach szkolnych przygotowywali potrawy z kaczki i kurczaka. Wspólne  gotowanie z zawodowymi kucharzami z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka  wzbogaciło uczniów o nowe doświadczenia dotyczące  sposobu przygotowania i podawania mięsa drobiowego oraz dekoracji potraw na talerzu. Uczniowie pod czujnym okiem zawodowych kucharzy przygotowali: kurczaka z curry z sezamem i pak choy z ryżem, kotleciki z indyka i kaszy bulgur, pierś z kaczki sous vide z puree muślinowym i buraczanym oraz udka z kaczki z szalotką w czerwonym winie z miodem i morelami.

            Wszystkie potrawy miały niezwykły smak i aromat, który mógł zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy.

            Dziękujemy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka za przeprowadzenie bardzo ciekawych zajęć i udzielone porady, a także młodzieży, która sprostała nowym wyzwaniom.

Zdjęcia: Aleksandra Kulicka, Daniel Biernacki, Szkolne Koło Fotograficzne KADR.