13 czerwca b. r. podczas pikniku profilaktycznego odbył się w naszej szkole konkurs wiedzy gastronomicznej utrzymany w konwencji programu 1 z 10.
Był on adresowany do uczniów klas drugich uczących się w zawodach nie gastronomicznych.
Uczestnicy w dwuosobowych zespołach zmagali się z pytaniami skupionymi wokół tematów gastronomicznych oraz kuchni z różnych regionów Polski. Konkurs, którego celem jest idea promocji prawidłowego odżywiania się i zdrowej żywności oraz kultywowanie tradycji kulinarnych, składał się z 3 rund (I - pytania dla wszystkich, II - rywalizacja i eliminacja, III - finał).
Po długich zmaganiach wyłonieni zostali następujący zwycięzcy:
1 miejsce - klasa 2a;
2 miejsce - klasa 2s;
3 miejsce - klasa 2m.
Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody książkowe oraz rzeczowe, które na pewno będą przydatne podczas przygotowywania potraw. Jak co roku przewidziano również nagrodę dla zwycięskiej klasy – było nią pyszne ciasto.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom, jak również wszystkim uczestnikom, którzy dzielnie walczyli o miejsce w finale. Dziękujemy wychowawcom klas drugich biorących udział w konkursie za wytypowanie przedstawicieli poszczególnych klas.
Konkurs przygotowały i przeprowadziły nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych: p. Wioleta Kuliczanka i p. Anna Przywuska.