W tym roku szkolnym głównymi gospodarzami pierwszego dnia wiosny byli uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich. Tego dnia, w auli naszej szkoły uczestniczyli oni w ciekawych spotkaniach, prelekcjach połączonych z pokazami i degustacją. Na tę okazję przybyli znakomici goście, którzy podzielili się ze słuchaczami swoją wiedzą, doświadczeniem, a także niezwykłymi umiejętnościami. I tak młodzież Ekonomika miała okazję spotkać się z:
- panem Kamilem Stefanowiczem, absolwentem Ekonomika, a obecnie barmanem w Zamku Biskupim w Janowie Podlaskim,
- panią Magdaleną Chyz, reprezentującą rodzinną firmę z tradycją „Świat lodów Chyz”, która jest zdobywcą Lauru Promocyjnego za lody sławatyckie.
- panią Moniką Gąsiecką, właścicielką kawiarni „Kawa z pianką ” przy ul. Janowskiej 7 w Białej Podlaskiej, sklepu z wyśmienitymi kawami, herbatami z całego świata i niebanalnymi łakociami .
- panią Aleksandrą Sobieszuk, recepcjonistką hotelu Capitol *** w Białej Podlaskiej i panem Kacprem Kozakiem, recepcjonistą hotelu Skala *** w Białej Podlaskiej.
- panią Magdaleną Kroszko, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Natur House przy Al. Tysiąclecia 4 w Białej Podlaskiej.
Serdecznie dziękujemy naszym gościom za zaangażowanie i poświęcony nam czas, który wzbogacił naszą wiedzę o cenne informacje, rady i wskazówki.
Interesującym urozmaiceniem tego czasu było karaoke zorganizowane z udziałem uczniów naszej szkoły. Ponadto uczestnicy spotkania mogli podziwiać stoiska tematyczne na których znalazły się dekoracje karmelowe, masy cukrowe i oryginalne dzieła z carvingu. Uwagę zwiedzających zwracały również stoiska hotelarskie na których uczniowie prezentowali swoje umiejętności nabyte w naszej szkole. W wolnej chwili uczniowie mogli wziąć udział w licznych konkursach z nagrodami przy rytmach wiosennych piosenek.
Dziękujemy serdecznie sponsorom voucherów – pracownikom firm: „Kawa z pianką”, „ Świat lodów Chyz”, hotel Capitol *** w Białej Podlaskiej i hotel Skala *** w Białej Podlaskiej.
Serdecznie dziękujemy również nauczycielom oraz młodzieży za pomoc w przygotowaniach i realizacji działań podczas Dnia Gastronomii i Hotelarstwa. To był dobrze spędzony czas w niezwykle przyjaznej atmosferze.
Zdjęcia: Julia Wawrysiewicz i Julia Czemera, obsługa sprzętu: Wojciech Maksymiuk, Dawid Krzyżanowski