foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. (0-83) 341-67-87
sekretariat@zsz1.edu.pl

277280433 945399912841505 7519847604785934566 nW dniach 26 i 27 marca bieżącego roku, uczniowie klasy IV na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu „Kuchnia molekularna” realizowanym w ramach projektu „Kompetencje zawodowe – szansą na lepsze jutro – II edycja” współfinansowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020.

Kuchnia molekularna nazywana jest również kuchnią kreatywną.

W XX wieku fizyka, chemia i gastronomia połączyły swe siły, czego owocem jest właśnie awangardowa, szokująca, ale jednocześnie zachwycająca kuchnia molekularna. Celem jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi sposobami i często w bardzo zaskakujących zestawieniach. W kuchni kreatywnej możemy znaleźć np. kawior o smaku pomarańczy czy makaron z zielonej herbaty.

Termin kuchnia molekularna często błędnie kojarzony jest z żywnością, która niewiele ma wspólnego z naturalnym pożywieniem. Otóż nic bardziej mylnego. Ogromną zaletą tej kuchni jest właśnie to, że bazuje ona wyłącznie na produktach naturalnych, które występują w przyrodzie. Daje początek nowej sztuce kulinarnej, która z każdym dniem zyskuje coraz większą popularność.

W programie szkolenia znalazły się następujące zagadnienia:

- Zarys historii kuchni molekularnej.

- Techniki Sous Vide – wolne gotowanie.

- Dekonstrukcja – nowoczesne formy klasycznych dań.

- Ciekły azot i suchy lód – zastosowanie chłodzenia w przygotowywaniu dań.

- Emulgacja – łączenie substancji niejednorodnych.

- Zagęszczanie – sosy, zawiesiny, wykorzystanie m.in. ksantyny, maltodekstryny

- Sferyfikacja – przygotowanie kawioru warzywnego

- Żelowanie – galaretki wykorzystanie m.in. agaru czy pektyny.

Szukaj

Serwisy

logo warsztaty

internat

digischool

ekonomiksu

doradztwo

aktywna tablica

arsmusplus

dze1

pl1

tv1

bip1

kadr1

wsz1

int1

moodle1

ki2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz