czekoladaUczniowie klas gastronomicznych biorą udział w szkoleniu „Kurs czekolady- rzemiosło i sztuka” realizowane w ramach projektu „Kompetencje zawodowe – szansą na lepsze jutro – II edycja” nr RPLU.12.04.00-06-0065/18 współfinansowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020. Podczas spotkań każdy z uczestników mógł doskonalić swoje umiejętności. Na zajęciach zaprezentowano: podstawowe informacje o czekoladzie, rodzaje czekolady, techniki temperowania czekolady, uczniowie uczyli się jak przygotować idealny genaż, praliny, trufle czy elementy dekoracyjne z czekolady,

Czekolada jest nieodłącznym elementem życia i relaksu dla wielu osób. W Europie jej średnie roczne spożycie na osobę wynosi aż 5,2 kg! Dziś jest ona spożywana nie tylko w tradycyjnych tabliczkach, batonach, czy jako kakao, ale przybiera też bardziej egzotyczne formy. Możemy ją znaleźć w szamponach do włosów, jako składnik maseczki na twarz czy nawet dodatek w piwie! Jest ona ulubioną przekąską wielu osób. Spożywana w umiarkowanych ilościach ma też pozytywny wpływ na zdrowie, wspomagając układ krążenia i pracę mózgu. Ze względu na to - 12 kwietnia został ustanowiony w Polsce Dniem Czekolady. To idealna okazja, aby nauczyć się podstaw cukiernictwa, jak również zdobyć nowe umiejętności i kwalifikacje w tworzenssiu nowoczesnych wyrobów czekoladowych a tym samym nadgonić europejską średnią!