grupowe wynikKuchnia japońska to nieprzebrany ocean smaków, kolorów i połączeń. Jest w niej wszystko, czego kubki smakowe mogą potrzebować do szczęścia. Mnóstwo ryb i owoców morza, ogromna ilość przypraw i sposobów przyrządzania dań………

Kiedy myślimy o kuchni japońskiej, to przed oczami staje nam sushi. To taka sztandarowa potrawa Japonii i jednocześnie też kwintesencja tamtejszego stylu żywienia. Zyskując coraz większą liczbę fanów, zagościło również w naszej szkole…

Młodzież z klas: technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w „Kursie Sushi”. Podczas zajęć poznali historię kuchni japońskiej, surowce wykorzystywane do produkcji sushi i dań japońskich. Zapoznali się z kuchnią gorącą, czyli popularną tempurą oraz innymi daniami na gorąco np. okonomiyaki czy yakitori tamburi. Największym zainteresowaniem cieszyły się zagadnienia dotyczące produkcji sushi. Uczestnicy kursu dowiedzieli się wielu istotnych rzeczy. Jak wybrać, jak rozpoznać i przygotować dobre składniki. Wykonali rożne formy sushi i stworzyli własne aranżacje i zdobienia talerzy. Prace naszych zdolnych uczniów możemy obejrzeć na załączonych zdjęciach.

Życzymy naszym początkującym sushi masterom powodzenia w dalszym „rolowaniu”.

Zajęcia odbyły się w II grupach prowadzone przez p. Monikę Makarewicz i p. Annę Przywuską.