100_30914 listopada 2011 roku odbył się finał konkursu w Zespole Szkół Spożywczo – Gastronomiczny w Warszawie. W konkursie startowało 12 ekip z Polski i jedna z Berlina. Drużyny te zostały wcześniej wyselekcjonowane spośród 38 zgłoszonych.

Galeria zdjęć

Naszą szkołę w finale konkursu reprezentowali:


W konkursie kulinarnym:
-Katarzyna Dołęgowska
-Marcin Milczarski


W konkursie kelnerskim:
-Marta Lubowiecka, która zajęła II miejsce

Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:
Grzegorz Górnik – Prezes Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów
Paweł Gurszyński – Mistrz kelnerstwa
Jan Stawarz – Mistrz kelnerstwa
Zbigniew Nowocień – nauczyciel
Marcin Białek - nauczyciel

Profesjonalne Jury degustacyjne pracowało w składzie:
Andrzej Bryk – przewodniczący
Paweł Malewski - Prezes Stalgast Sp. z o.o.
Michał Tkaczyk - Szef kuchni hotelu Bristol
Robert Talarek - Szef kuchni bankietowej hotelu Sheraton
Bogusława Pawelska Kozon - nauczyciel
Dariusz Dudziuk – nauczyciel

Jury techniczne:
Krzysztof Szulborski – przewodniczący
Jarosław Uściński - Restauracja Monsfera
Magdalena Górska – nauczyciel
Cezary Skalski – nauczyciel

W trakcie gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła z drżącymi rękoma, pozostali uczniowie i nauczyciele przybyli gościnnie do szkoły na Komorskiej, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach. W szkolnej sali gimnastycznej przez kilka godzin odbywały się przygotowane przez organizatorów i sponsorów pokazowe szkolenia zawodowe i pokazy sponsorskie. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie znalazły się szkolenia i pokazy z zakresu obróbki wstępnej, krojenia i rozdrabniania warzyw i owoców firmy Robot coupe, wykład odnoszący się do stosowania świeżych ziół firmy Swedeponic, prezentacja firmy Meridon, przez cały dzień swój kunszt prezentowali Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz ucząc podstaw carvingi. Pokazowe dania kulinarne z zastosowaniem różnych technik prezentował Zbyszek Łęgowski, uczestnicy obejrzeli filmy i prezentacje firm Saga i Piekarni szwajcarskiej Intereuropol, zapoznali się z najnowszymi produktami firmy Ecolab oraz poznali nowatorskie sposoby zastosowania śmietany w gastronomii marki QimiQ.