foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. (0-83) 341-67-87
sekretariat@zsz1.edu.pl

_dsc130430.03.2012r w Zespole Szkół Zawodowych nr1 w Białej Podlaskiej obchodzony był dzień gastronomii, podczas którego młodzież ucząca się w zawodach: kucharz, kucharz małej gastronomii, technik organizacji usług gastronomicznych oraz nauczyciele tych przedmiotów przygotowali wiele atrakcji.

Galeria zdjęć

W czasie przerw uczniowie prezentowali wykonane przez siebie wypieki wielkanocne oraz dekoracje stołów świątecznych. Mogli także pokazać wszystkim własne prezentacje multimedialne na temat żywności, sporządzania posiłków, zasad właściwego odżywiania. Młodzież spotkała się z kucharzem- absolwentem Zespołu Szkół Zawodowych nr1 pracującym w jednym z bialskich lokali gastronomicznych, od którego uzyskała wiele cennych rad na tematy żywienia.
Centralnym punktem obchodów dnia gastronomicznego cieszącym się największym zainteresowaniem i wywołującym wiele emocji wśród społeczności uczniowskiej była wizyta urodzonego w Białej Podlaskiej Karola Okrasy, znanego mistrza sztuki kulinarnej, twórcy programu telewizyjnego „Smaki czasu" oraz właściciela warszawskiej restauracji „Plater by Karol Okrasa".
Karol Okrasa, jak sam o sobie mówi, jest poślubiony i wierny kuchni, którą nazywa damą piękną, zmieniającą się z duchem czasu ale ciągle młodą. Talerz zaś, mistrz sztuki kulinarnej, traktuje jak miejsce, na którym tworzy obraz z przygotowanych przez siebie potraw.
Gość opowiadał młodzieży o swojej drodze do sukcesu, która nie była wcale łatwa i wymagała wielu poświęceń. Z wielkim sentymentem wspominał czas nauki w warszawskiej szkole gastronomicznej, swoje pierwsze praktyki i doświadczenia kulinarne. Młodzież w szkole średniej porównał do 2-latków, przed którymi długa droga i wielkie możliwości oraz nieograniczone szanse rozwoju.
Pan Okrasa wygłosił także wykład na temat zdrowego odżywiania i jego znaczenia w życiu człowieka. Podkreślił negatywny wpływ na dietę tzw. polepszaczy smaku, barwników, konserwantów, czyli wszelkich dodatków będących ważnym składnikiem niektórych potraw Zachęcał do używania w kuchni tradycyjnych, często zapominanych surowców polskich.
Mistrz sztuki kulinarnej także gotował dla swoich słuchaczy. Przygotował: łososia pieczonego pod kaszą gryczaną z dodatkiem limonki i świeżego imbiru, rostbef pieczony w temperaturze 72O C przez 5-6 godzin, sos z rukoli, lody mrożone ciekłym azotem z bazylią wyśmienite pianki owocowe.
Gość został przyjęty bardzo ciepło przez wszystkich obecnych na spotkaniu. Zachwycił tematyką wykładu, wykwintnymi daniami, w których połączył niezwykłe składniki z tymi powszechnie znanymi i tym samym nadał tradycyjnej polskiej kuchni nowoczesny styl. Młodzież była bardzo zadowolona ze spotkania, o czym świadczą zadawane pytania, rozdane autografy i wspólne zdjęcia .
Już dziś zastanawiamy się, co przygotujemy na dzień gastronomii w przyszłym roku szkolnym, kogo zaprosimy, czym zainteresujemy uczestników?
Przyszłych absolwentów szkół gimnazjalnych zapraszamy do kontynuacji nauki w Zespole Szkól Zawodowych nr1 w Białej Podlaskiej. Koledzy i nauczyciele przy Waszym współudziale na pewno zaskoczą nowymi pomysłami i spotkaniami z ciekawymi ludźmi.


Szukaj

Serwisy

digischool

ekonomiksu

doradztwo

arsmusplus

dze1

pl1

tv1

bip1

kadr1

uks1

wsz1

int1

moodle1

kul1

ki2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz