dzien gastronomii1428 maja w naszej szkole świętowaliśmy Dzień Przedmiotów Gastronomicznych. W tym dniu wśród uczniów i nauczycieli gastronomii obowiązywały szpilki. Program dnia obfitował w wiele atrakcji. Odbyły się warsztaty gastronomiczne w ramach III Edycji Dnia z Podravką - projektu dla szkół. Galeria zdjęć

W ramach Dnia Podravką nasi uczniowie wzięli udział w konkursie. Kolejnym równie emocjonującym punktem programu był konkursu z obsługi konsumenta, następnie spotkanie z pracownikiem Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej z Białej Podlaskiej oraz wirtualny spacer po restauracjach.
Warsztaty gastronomiczne cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Młodzież miała szansę zdobycia wiedzy i umiejętności praktycznych od znanego kucharza Marcina Jabłońskiego. Prezentowane produkty i potrawy kuchni śródziemnomorskiej są dość nietypowe w naszym regionie. Świeże krewetki black tiger, mule, szparagi, karczochy wzbudziły duże zainteresowanie wśród uczestników warsztatów. Młodzież wspólnie z Panem Marcinem przygotowała spaghetti aglio oilo z mulami, grillowane krewetki na miksie sałat z salsą truskawkowo – balsamiczną oraz risotto. Dzięki dzisiejszym warsztatom umiemy wykorzystać w kuchni mało znane i pozornie trudne warzywo jakim jest karczoch. W czasie spotkania zaprezentowane zostały sposoby serwowania potraw. Drugą częścią projektu był konkurs gastronomiczny, w którym wzięło udział siedem trzyosobowych zespołów. Zadaniem każdego zespołu było przygotowanie przystawki i dania zasadniczego z wykorzystaniem krewetek oraz karczocha. Pomimo stresu nasi uczniowie w krótkim czasie ok. 10 min. przygotowali receptury, a po godzinie serwowali już gotowe potrawy. Młodzież wykazała się dużą kreatywnością i pomysłowością, a zdobyta wiedza w czasie warsztatów ułatwiła zadanie. Wybór zwycięzców był trudny, jury przyznało zwycięstwo: Monice Jędruchniewicz, Michałowi Muszyńskiemu i Mateuszowi Artyszakowi oraz wyróżnienie: Urszuli Chomiuk, Kindze Szendel i Aleksandrze Ignatowskiej. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu, a zwycięski zespół pojedzie na Wielki Finał do Warszawy.


Dziękujemy Pani Aleksandrze Ciszewskiej- twórcy projektu Dzień z Podravką, kucharzowi Marcinowi Jabłońskiemu oraz Panu Piotrowi Jodłowskiemu. Serdecznie dziękujemy i do zobaczenia w styczniu!

W ramach tego dnia odbył się również konkurs kelnerski. Celem konkursu było doskonalenie umiejętności z zakresu obsługi konsumenta, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów.


Do rywalizacji stanęło siedmiu uczniów klas trzecich kształcących się w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych.


Uczestnicy konkursu, w pierwszej kolejności rozwiązywali test wiedzy teoretycznej dotyczącej obsługi konsumenta, następnie każdy indywidualnie nakrywał stół do wybranego menu . Przed rozpoczęciem nakrywania uczniowie musieli dobrać napoje alkoholowe do potraw i zgromadzić niezbędną zastawę stołową.


Umiejętności praktyczne oceniali nauczyciele gastronomii oraz Dominika Sławińska.- uczennica, która zajęła w Ogólnopolskim Konkursie Kelnerskim II miejsce i uzyskała tytuł Młody Kelner.


W pierwszej edycji konkursu najlepszy okazał się Damian Tarasiuk z klasy III Tc, natomiast II miejsce zajęła Justyna Kuzawińska z klasy III Tc. Miejsce III przypadło Annie Rozwadowskiej z klasy III Tg . Już dziś zapraszamy na Dzień Przedmiotów Gastronomicznych w przyszłym roku!