foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. (0-83) 341-67-87
sekretariat@zsz1.edu.pl

Grupa VII  (4 osoby)

Badanie dostosowania bazy noclegowej i żywieniowej do wypełniania funkcji turystycznej

Wykonanie mapy zróżnicowania przestrzennego bazy noclegowej i żywieniowej

Pierwszym zadaniem grupy jest lokalizacja i zaznaczenie na mapie topograficznej (odpowiednimi znakami umownymi) obiektów bazy noclegowej (np. hotele, motele, zajazdy, kwatery prywatne, gospodarstwa agroturystyczne) i żywieniowej (np. bary, restauracje, pizzerie). Wszystkie wymienione obiekty powinny się znaleźć w późniejszej analizie i interpretacji zagadnienia.

Określenie dostosowania bazy noclegowej do pełnienia funkcji turystycznej

Drugim zadaniem jest wyliczenie szeregu wskaźników obrazujących dostosowanie obszaru badan do wypełniania funkcji turystycznej. Szczególnie ważne jest dostosowanie bazy noclegowej. Praca możliwa jest do wykonania dzięki zbiorowi danych dotyczących:
  • Liczby turystycznych miejsc noclegowych w gminie
  • Liczby turystów korzystających z noclegów
  • Ogólnej liczby przyjeżdżających turystów
  • Powierzchni całkowitej gminy
  • Liczby mieszkańców stałych gminy
Wskaźniki do obliczenia:

1. wskaźnik nasycenia bazą turystyczną - wyrażony liczbą turystycznych miejsc noclegowych przypadających na 1 km2 powierzchni całkowitej, zwany wskaźnikiem Charvata,
2. wskaźnik intensywności ruchu turystycznego - wyrażony liczbą turystów korzystających z noclegów przypadającą na 1000 mieszkańców stałych, zwany wskaźnikiem Schneidera,
3. wskaźnik liczby udzielonych noclegów przypadających na 1 km2,
4. wskaźnik rozwoju bazy noclegowej wyrażony stosunkiem liczby turystów do liczby miejsc noclegowych,
5. wskaźnik funkcji turystycznej - wyrażony liczbą korzystających z noclegów turystów, przypadających na 1 km2 powierzchni całkowitej, zwany wskaźnikiem Deferta,
6. wskaźnik funkcji turystycznej miejscowości - wyrażony liczbą turystycznych miejsc noclegowych, przypadającą na 100 mieszkańców stałych - wskaźnik Baretje'a i Deferta.

Analiza i interpretacja treści mapy i wyników wskaźników

Ostatnim etapem pracy grupy jest wykonanie opracowania zawierającego analizę zróżnicowania bazy noclegowej i żywieniowej pod względem jakościowym (rodzaje obiektów) i przestrzennym. Do analizy należy wykorzystać mapę z zaznaczonymi obiektami. Analiza powinna zawierać ocenę dostosowania bazy noclegowej do potrzeb ruchu turystycznego wykonaną na podstawie wyliczonych wskaźników
Mapę, wskaźniki oraz analizę i interpretację wykonuje 2 uczniów

Prezentacja wyników pracy

Wybrany uczeń wykonuje prezentację Powerpoint i prezentuje wyniki pracy na forum klasy

Szukaj

Serwisy

logo warsztaty

internat

digischool

ekonomiksu

doradztwo

aktywna tablica

arsmusplus

dze1

pl1

tv1

bip1

kadr1

wsz1

int1

moodle1

ki2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz