Dnia 24 lutego b. r uczniowie klas trzecich kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik spedytor uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do Lublina.  Podopieczni wraz z opiekunami, w ramach podjętej współpracy, odwiedzili Wydział Inżynierii Produkcji oraz Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego.

Podczas wizyty zostaliśmy bardzo serdecznie przywitani przez panią prorektor, wykładowców oraz studentów, którzy opowiedzieli o uczelni, jej strukturze, specyfikacji,  kierunkach kształcenia oraz życiu studenckim. Nasi uczniowie wzięli udział w wykładzie pt: „Dlaczego jeż ma kolce? Biomimetyka i bioinspiracje w inżynierii rolniczej” wygłoszonym przez Pana dr hab. inż. Grzegorza Łysiaka, wykładowcę UP w Lublinie. Zarówno temat, jak i forma prelekcji zainspirowały słuchaczy do zgłębiania tajników interdyscyplinarnych związków w zakresie fizjologii roślin i zwierząt, ekologii oraz ich inżynierskich zastosowań do projektowania nowych materiałów, urządzeń i systemów inspirowanych naturą. Następnie zwiedziliśmy laboratoria w  Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowego Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej przy ulicy Głębokiej oraz laboratoria na Wydziale Nauk o  Żywności i Biotechnologii przy ul. Skromnej.

Natomiast uczniowie kształcący się w zawodzie technik spedytor uczestniczyli w zajęciach pt: „Samochodem po rolkach jak po drodze czyli gawęda o badaniach pojazdów” oraz „Dobór środków transportu do rodzaju przemieszczanego materiału”. Podczas zajęć zaprezentowano nowoczesną hamownię podwoziową służącą do badań pojazdów samochodowych o napędzie 4x4,  przedstawiono  klasyfikację, budowę, zastosowanie oraz zasady działania wybranych środków transportu.

Przygodę z UP zakończyliśmy na Felinie, uczestnicząc w zajęciach pt: „Przekąski zbożowe smaczne i zdrowe” oraz „ Liofilizacja jako metoda utrwalania żywności.”

Podczas tych zajęciach mieliśmy okazję poznać zasadę działania ekstrudera oraz uczestniczyć w produkcji ekstrudowanej żywności funkcjonalnej. Poznaliśmy także istotę procesu liofilizacji.

W trakcie spotkania na Felinie mieliśmy możliwość degustacji wyprodukowanych produktów zbożowych tj. chrupek kukurydzianych, także z dodatkiem brokułów, które oprócz swoich prozdrowotnych właściwości okazały się pyszną przekąską. Ponadto przeprowadzaliśmy ocenę organoleptyczną żywności suszonej tradycyjnie oraz, tak modnej w obecnych czasach, żywności  liofilizowanej uznawanej jako alternatywa dla niezdrowych chipsów.

Tradycyjnie, wycieczkę zakończyliśmy czasem wolnym  w Centrum Handlowym Atrium Felicity.

Serdecznie dziękujemy władzom i wykładowcom  Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, a w szczególności wykładowcom - Panu dr hab. inż. Tomaszowi Oniszczukowi, dr. inż. Annie Pecynie z Wydziału Inżynierii Produkcji oraz dr. inż. Joannie Stadnik i prof. dr hab. Waldemarowi Gustawowi z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, jak również studentowi UP i naszemu absolwentowi - Karolowi Kupryaniukowi.

Opiekę nad uczniami sprawowały nauczycielki: Agnieszka Kotiuk, Barbara Kowaluk, Wioleta Kuliczanka i Anna Przywuska.

Wycieczka okazała się niezapomnianym i bogatym przeżyciem dla naszych podopiecznych ale i cennym doświadczeniem ze względów edukacyjnych.