Po raz kolejny w naszej szkole odbył się kurs barmański, który poprowadził założyciel Akademii Kelnerskiej w Krakowie, specjalista w zakresie baristyki i sztuki barmańskiej, Pan Grzegorz Górnik. Pierwszy tego typu kurs odbył się w marcu ubiegłego roku. Wówczas 28 uczniów kształcących się w klasach gastronomicznych wzięło udział w cyklu warsztatów podczas których zgłębiali oni tajniki miksologii pod czujnym okiem trenerów z Krakowskiej Szkoły Restauratorów.

Zwieńczeniem udziału w zajęciach było wręczenie certyfikatów potwierdzających kwalifikacje zawodowe. W tym roku kurs był bezpłatny ze względu na to, że jego adresatami byli uczniowie, którzy w szczególny sposób zaangażowali się w organizację ubiegłorocznej uroczystości, jaką był jubileusz 75 – lecia istnienia naszej szkoły. Podczas szkolenia młodzież miała okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat hydrosommelii, składu i jakości wody oraz szeroko pojętej sztuki barmańskiej. Ważnym aspektem kształcenia było również zapoznanie uczniów z podstawami miksologii czyli zasadami komponowania drinków, koktajli itp. Tegoroczny cykl spotkań cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród młodzieży naszej szkoły. Ci, którzy wzięli w nich udział niejednokrotnie zwracali uwagę przede wszystkim na ich edukacyjno- społeczny aspekt.

 

            Spotkanie wpisuje się w długofalową edukację młodzieży w dziedzinie kształcenia gastronomicznego. Kolejną okazją do zgłębiania podstaw miksologii i baristyki będzie projekt unijny adresowany do nauczycieli i uczniów naszej szkoły.

            Uczestnictwo w tego typu formach dokształcania umożliwi zdobycie dodatkowych umiejętności i przyczyni się do podniesienia  kompetencji zawodowych.

Film: TVEkonomik

Zdjęcia: Szkolne Koło Fotograficzne KADR

Zapisz