foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. (0-83) 341-67-87
sekretariat@zsz1.edu.pl

W ramach promocji zawodów, realizowanej w zakresie „ Projekt Ekonomik” 27.10.2017r. w naszej szkole obchodziliśmy DZIEŃ GASTRONOMII I HOTELARSTWA.

Dzięki   współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie,  w auli naszej szkoły, odbyły się   wykłady dla uczniów, prowadzone przez wykładowców  uniwersytetu: panią  dr Anetę Brodziak  oraz pana dr hab. inż. Grzegorza Łysiaka. 

Tematyką dzisiejszego  spotkania  była ekologiczna żywność , jej certyfikacja, metody produkcji, przetwarzania  i obrotu w handlu oraz biomimetyka  i bioinspiracjie  w inżynierii XXI wieku. Zarówno temat, jak i forma prelekcji wzbogaciły naszą wiedzę i  zainspirowały słuchaczy do zgłębiania tajników interdyscyplinarnych związków.

W czasie wykładów uczniowie mieli również okazję spotkania z przedstawicielem samorządu studenckiego- panią Dominiką Brodą- studentką III roku, która opowiedziała o tajnikach studiowania oraz możliwościach rozwoju zawodowego na wyższej uczelni.

Podczas dzisiejszego dnia, w ramach współpracy, w naszej szkole  gościliśmy również przedstawiciela NATUR HOUSE z Białej Podlaskiej , który  chętnie udzielał  porad  żywieniowych.

Jak co roku nie zabrakło  interesujących informacji  ze świata turystyki  i hotelarstwa  oraz pysznego poczęstunku , sporządzonego z sezonowych warzyw i owoców.  Uczniowie klas gastronomicznych, pod czujnym okiem swoich przełożonych,  przygotowali dla szkolnych kolegów           i koleżanek zdrowe, kolorowe i pełne witamin przepyszne sałatki i surówki. Na pięknie udekorowanych jesiennych stołach królowała dynia, burak , jarmuż, marchewka i wiele innych jesiennych warzyw, przygotowanych z inspiracji najnowszych trendów zdrowego żywienia.  Degustacja stała się świetna okazją do poznania nowych potraw kulinarnych, wykonanych z tradycyjnych polskich warzyw i owoców oraz dostarczających  niezwykłych doznań smakowych i właściwości prozdrowotnych. Bufet sałatkowy cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów i nauczycieli.

Zwieńczeniem obchodów  dnia gastronomii i hotelarstwa był konkurs z zakresu wiedzy hotelarskiej i gastronomicznej . Podczas konkursu nasi uczniowie  mogli sprawdzić poziom swojej wiedzy również z pokrewnych zawodów, związanych z branżą gastronomiczno- hotelarską. Zmaganiom uczestników na auli  towarzyszyły spore emocje. Każdy uczestnik konkursu otrzymał  nagrodę.

W dzisiejszym spotkaniu na auli uczestniczyli uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich.

Serdecznie dziękujemy wszystkim naszym gościom, którzy uatrakcyjnili ten wielki dla nas dzień.

Zdjęcia: Tomasz Gustaw , Zuzanna Jankowska, Patrycja Mitura: Szkolne Koło Fotograficzne „KADR”

Szukaj

Serwisy

logo warsztaty

internat

digischool

ekonomiksu

doradztwo

aktywna tablica

arsmusplus

dze1

pl1

tv1

bip1

kadr1

wsz1

int1

moodle1

ki2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz