foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. (0-83) 341-67-87
sekretariat@zsz1.edu.pl

dzien gastronomii1428 maja w naszej szkole świętowaliśmy Dzień Przedmiotów Gastronomicznych. W tym dniu wśród uczniów i nauczycieli gastronomii obowiązywały szpilki. Program dnia obfitował w wiele atrakcji. Odbyły się warsztaty gastronomiczne w ramach III Edycji Dnia z Podravką - projektu dla szkół. Galeria zdjęć

W ramach Dnia Podravką nasi uczniowie wzięli udział w konkursie. Kolejnym równie emocjonującym punktem programu był konkursu z obsługi konsumenta, następnie spotkanie z pracownikiem Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej z Białej Podlaskiej oraz wirtualny spacer po restauracjach.
Warsztaty gastronomiczne cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Młodzież miała szansę zdobycia wiedzy i umiejętności praktycznych od znanego kucharza Marcina Jabłońskiego. Prezentowane produkty i potrawy kuchni śródziemnomorskiej są dość nietypowe w naszym regionie. Świeże krewetki black tiger, mule, szparagi, karczochy wzbudziły duże zainteresowanie wśród uczestników warsztatów. Młodzież wspólnie z Panem Marcinem przygotowała spaghetti aglio oilo z mulami, grillowane krewetki na miksie sałat z salsą truskawkowo – balsamiczną oraz risotto. Dzięki dzisiejszym warsztatom umiemy wykorzystać w kuchni mało znane i pozornie trudne warzywo jakim jest karczoch. W czasie spotkania zaprezentowane zostały sposoby serwowania potraw. Drugą częścią projektu był konkurs gastronomiczny, w którym wzięło udział siedem trzyosobowych zespołów. Zadaniem każdego zespołu było przygotowanie przystawki i dania zasadniczego z wykorzystaniem krewetek oraz karczocha. Pomimo stresu nasi uczniowie w krótkim czasie ok. 10 min. przygotowali receptury, a po godzinie serwowali już gotowe potrawy. Młodzież wykazała się dużą kreatywnością i pomysłowością, a zdobyta wiedza w czasie warsztatów ułatwiła zadanie. Wybór zwycięzców był trudny, jury przyznało zwycięstwo: Monice Jędruchniewicz, Michałowi Muszyńskiemu i Mateuszowi Artyszakowi oraz wyróżnienie: Urszuli Chomiuk, Kindze Szendel i Aleksandrze Ignatowskiej. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu, a zwycięski zespół pojedzie na Wielki Finał do Warszawy.


Dziękujemy Pani Aleksandrze Ciszewskiej- twórcy projektu Dzień z Podravką, kucharzowi Marcinowi Jabłońskiemu oraz Panu Piotrowi Jodłowskiemu. Serdecznie dziękujemy i do zobaczenia w styczniu!

W ramach tego dnia odbył się również konkurs kelnerski. Celem konkursu było doskonalenie umiejętności z zakresu obsługi konsumenta, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów.


Do rywalizacji stanęło siedmiu uczniów klas trzecich kształcących się w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych.


Uczestnicy konkursu, w pierwszej kolejności rozwiązywali test wiedzy teoretycznej dotyczącej obsługi konsumenta, następnie każdy indywidualnie nakrywał stół do wybranego menu . Przed rozpoczęciem nakrywania uczniowie musieli dobrać napoje alkoholowe do potraw i zgromadzić niezbędną zastawę stołową.


Umiejętności praktyczne oceniali nauczyciele gastronomii oraz Dominika Sławińska.- uczennica, która zajęła w Ogólnopolskim Konkursie Kelnerskim II miejsce i uzyskała tytuł Młody Kelner.


W pierwszej edycji konkursu najlepszy okazał się Damian Tarasiuk z klasy III Tc, natomiast II miejsce zajęła Justyna Kuzawińska z klasy III Tc. Miejsce III przypadło Annie Rozwadowskiej z klasy III Tg . Już dziś zapraszamy na Dzień Przedmiotów Gastronomicznych w przyszłym roku!

Szukaj

Serwisy

logo warsztaty

internat

digischool

ekonomiksu

doradztwo

aktywna tablica

arsmusplus

dze1

pl1

tv1

bip1

kadr1

wsz1

int1

moodle1

ki2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz