11 stycznia 2012 roku rozpoczęły się kolejne zajęcia praktyczne: Gastronomia dietetyczna, smaczna i zdrowa. Uczniowie i uczennice będą mieli okazję w ramach zajęć poznać sposoby przygotowania napoi wpływających na nasze uczucia: kawa, herbatki ziołowe, czekolada, kakao z różnymi przyprawami Uczestnicy poznają tajniki kuchni bezglutenowej: zamienniki mąki. Zaplanują jadłospis dla osoby uczulonej na białko, mąki. Poznają źródła likopenu i luteiny w żywności. Sporządzać będą potrawy z wykorzystaniem zamienników soli, dobiorą surowce i produkty dostarczające karoten, flawonoidy, antyoksydanty, sporządzą potrawy śniadaniowe, sałatki owocowe. Podczas zajęć praktycznych wykorzystają odpowiednie metod obróbki cieplnej: gotowanie na parze, smażenie bez tłuszczu, produkty light, obliczanie kaloryczności potraw, przygotują potrawy z ograniczoną zawartością tłuszczu.
Cele zajęć:
• zwiększenie umiejętności zawodowych,
• zwiększenie konkurencyjności na rynku pracy,
• rozwijanie umiejętności w zakresie bukieciarstwa i florystyki,
• budowanie adekwatnej samooceny,
• budowanie poczucia własnej wartości,
• rozwijanie potencjału i uzdolnień.
Zajęcia będą prowadzone przy wykorzystaniu zakupionego sprzętu gastronomicznego oraz sprzętu multimedialnego, a każdy uczestnik i uczestniczka otrzyma pomoce dydaktyczne i promocyjne.