13 lutego 2012 roku rozpoczęły się kolejne zajęcia praktyczne: Profesjonalny barman/barmanka i kelner/kelnerka. Uczniowie i uczennice będą mieli okazję w ramach zajęć poznać predyspozycje zawodowe i cechy osobowe kelnera zasady przenoszenia zastawy stołowej, ogólne zasady obsługi kelnerskiej, funkcje i wyposażenie baru, rodzaje napojów mieszanych, zasady ich komponowania, techniki pracy barmana, asortyment alkoholi, zasady otwierania i podawania win, techniki obsługi gości za barem, zasady spożywania napojów alkoholowych.
Cele zajęć:
• zwiększenie umiejętności zawodowych,
• zwiększenie konkurencyjności na rynku pracy,
• rozwijanie umiejętności w zakresie umiejętności praktycznych,
• budowanie adekwatnej samooceny,
• budowanie poczucia własnej wartości,
• rozwijanie potencjału i uzdolnień.
Zajęcia będą prowadzone przy wykorzystaniu zakupionego sprzętu gastronomicznego oraz sprzętu multimedialnego, a każdy uczestnik i uczestniczka otrzyma pomoce dydaktyczne i promocyjne.