W ramach promocji zawodów, realizowanej w zakresie „ Projekt Ekonomik” 27.10.2017r. w naszej szkole obchodziliśmy DZIEŃ GASTRONOMII I HOTELARSTWA.

Dzięki   współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie,  w auli naszej szkoły, odbyły się   wykłady dla uczniów, prowadzone przez wykładowców  uniwersytetu: panią  dr Anetę Brodziak  oraz pana dr hab. inż. Grzegorza Łysiaka. 

Tematyką dzisiejszego  spotkania  była ekologiczna żywność , jej certyfikacja, metody produkcji, przetwarzania  i obrotu w handlu oraz biomimetyka  i bioinspiracjie  w inżynierii XXI wieku. Zarówno temat, jak i forma prelekcji wzbogaciły naszą wiedzę i  zainspirowały słuchaczy do zgłębiania tajników interdyscyplinarnych związków.

W czasie wykładów uczniowie mieli również okazję spotkania z przedstawicielem samorządu studenckiego- panią Dominiką Brodą- studentką III roku, która opowiedziała o tajnikach studiowania oraz możliwościach rozwoju zawodowego na wyższej uczelni.

Podczas dzisiejszego dnia, w ramach współpracy, w naszej szkole  gościliśmy również przedstawiciela NATUR HOUSE z Białej Podlaskiej , który  chętnie udzielał  porad  żywieniowych.

Jak co roku nie zabrakło  interesujących informacji  ze świata turystyki  i hotelarstwa  oraz pysznego poczęstunku , sporządzonego z sezonowych warzyw i owoców.  Uczniowie klas gastronomicznych, pod czujnym okiem swoich przełożonych,  przygotowali dla szkolnych kolegów           i koleżanek zdrowe, kolorowe i pełne witamin przepyszne sałatki i surówki. Na pięknie udekorowanych jesiennych stołach królowała dynia, burak , jarmuż, marchewka i wiele innych jesiennych warzyw, przygotowanych z inspiracji najnowszych trendów zdrowego żywienia.  Degustacja stała się świetna okazją do poznania nowych potraw kulinarnych, wykonanych z tradycyjnych polskich warzyw i owoców oraz dostarczających  niezwykłych doznań smakowych i właściwości prozdrowotnych. Bufet sałatkowy cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów i nauczycieli.

Zwieńczeniem obchodów  dnia gastronomii i hotelarstwa był konkurs z zakresu wiedzy hotelarskiej i gastronomicznej . Podczas konkursu nasi uczniowie  mogli sprawdzić poziom swojej wiedzy również z pokrewnych zawodów, związanych z branżą gastronomiczno- hotelarską. Zmaganiom uczestników na auli  towarzyszyły spore emocje. Każdy uczestnik konkursu otrzymał  nagrodę.

W dzisiejszym spotkaniu na auli uczestniczyli uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich.

Serdecznie dziękujemy wszystkim naszym gościom, którzy uatrakcyjnili ten wielki dla nas dzień.

Zdjęcia: Tomasz Gustaw , Zuzanna Jankowska, Patrycja Mitura: Szkolne Koło Fotograficzne „KADR”