423599788 1591850798259039 6811385888013105097 n wynikCharakterystyczny kształt półksiężyca, spieczona skórka i przeróżne nadzienia. Tak, mowa oczywiście o rogalikach. Te dość popularne przekąski najczęściej goszczą w menu pod słodką postacią. Do kawy, na śniadanie, na przyjęciu czy po prostu jako przekąska. Już teraz możemy zarekomendować te rogaliki, które upiekła klasa II E na lekcji technologii gastronomicznej.

Kto nie lubi aromatycznych, najlepiej cieplutkich, z nadzieniem bądź bez, rogalików? Drożdżowe, francuskie, kruche - wszystkie te rodzaje podbiły serca smakoszy na całym świecie. Rogaliki są tak popularnym, lubianym i docenianym przez licznych konsumentów wypiekiem, że zyskały nawet własne święto! Są one nie tylko pyszne, ale mają również wartą uwagi historię.

            Znane są już z czasów pogańskich. To właśnie wtedy, w okresie jesiennym, składano ofiarę bogom. Oczywiście był to datek w postaci bawolego mięsa. Jednak kiedy go zabrakło, jako zamiennik, stosowano ciasto zawijane właśnie w kształt bawolich rogów. Stąd ich charakterystyczny wygląd, często kojarzony z księżycem. Rogale są pieczone w wielu kuchniach świata, dlatego też można je często spotkać w menu.