Ułatwienia dostępu

loga2

423599788 1591850798259039 6811385888013105097 n wynikCharakterystyczny kształt półksiężyca, spieczona skórka i przeróżne nadzienia. Tak, mowa oczywiście o rogalikach. Te dość popularne przekąski najczęściej goszczą w menu pod słodką postacią. Do kawy, na śniadanie, na przyjęciu czy po prostu jako przekąska. Już teraz możemy zarekomendować te rogaliki, które upiekła klasa II E na lekcji technologii gastronomicznej.

Kto nie lubi aromatycznych, najlepiej cieplutkich, z nadzieniem bądź bez, rogalików? Drożdżowe, francuskie, kruche - wszystkie te rodzaje podbiły serca smakoszy na całym świecie. Rogaliki są tak popularnym, lubianym i docenianym przez licznych konsumentów wypiekiem, że zyskały nawet własne święto! Są one nie tylko pyszne, ale mają również wartą uwagi historię.

            Znane są już z czasów pogańskich. To właśnie wtedy, w okresie jesiennym, składano ofiarę bogom. Oczywiście był to datek w postaci bawolego mięsa. Jednak kiedy go zabrakło, jako zamiennik, stosowano ciasto zawijane właśnie w kształt bawolich rogów. Stąd ich charakterystyczny wygląd, często kojarzony z księżycem. Rogale są pieczone w wielu kuchniach świata, dlatego też można je często spotkać w menu.

Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika
Święto rogalika