8 kwietnia na Placu Wolności w Białej Podlaskiej odbył się Jarmark Wielkanocny organizowany przez Bialskie Centrum Kultury im B. Kaczyńskiego. Po raz pierwszy w historii tej imprezy mieszkańcy Białej Podlaskiej mogli poczęstować się pysznym świątecznym mazurkiem, przygotowanym przez uczniów klas gastronomicznych i Warsztaty Szkolne naszej szkoły. Wśród licznych wystawców produktów regionalnych naszą szkołę reprezentowała młodzież klas gastronomicznych z przygotowanymi przez siebie wypiekami na świąteczny stół.
Warsztaty szkolne prowadzą zajęcia dla uczniów kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, cukiernik, kelner.
Zajęcia odbywają się w kuchni, cukierni i na sali konsumenckiej, pomieszczenia są wyposażone w nowoczesny sprzęt gastronomiczny.
Warsztaty szkolne są miejscem, w którym młodzież kształci swoje umiejętności praktyczne. W trakcie odbywanych zajęć praktycznych i praktyk zawodowych uczniowie poznają kolejne etapy procesów produkcyjnych począwszy od poznania maszyn i urządzeń technologicznych, pomieszczeń usługowo-produkcyjnych, poprzez obróbkę wstępną i cieplną surowców, a w efekcie końcowym eksponowanie gotowych potraw oraz obsługę konsumenta.
Przy przygotowaniu potraw przestrzegane są zasady GHP, GMP i HACCP. Nad prawidłowością produkcji czuwa zespół nauczycieli warsztatów szkolnych. Swoje kwalifikacje zawodowe oraz zamiłowanie do zawodu uczniowie pogłębiają biorąc udział w organizowanych przez Warsztaty szkolne imprezach okolicznościowych przygotowując potrawy na bufety, ciasta i ciasteczka na słodkie bufety oraz doskonaląc swoje umiejętności praktyczne podczas obsługi przyjęć.
Warsztaty szkolne czynne są od poniedziałku do piątku w godzinach od 800 do 1500, z wyłączeniem świąt.
Więcej informacji można znaleźć na Facebooku: Warsztaty Szkolne ZSZ nr 1
SERDECZNIE ZAPRASZAMY :)