Warsztaty szkolne jako zakład szkoleniowy:

  • realizują podstawy programowe praktycznej nauki zawodu w zawodach: kucharz, cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner;
  • przygotowują uczniów do przyszłej pracy zawodowej i do egzaminu z kwalifikacji;
  • współpracują z innymi szkołami gastronomicznymi w regionie;
  • kooperują z zakładami gastronomicznymi z terenu miasta i okolic.

Warsztaty szkolne jako zakład gastronomiczny:

  • stosują procedury Dobrej Praktyki Produkcyjnej i systemu HACCP;
  • mają wypracowaną procedurę sporządzania i dostarczania posiłków;
  • posiadają szeroki asortyment sporządzanych posiłków, w większości na podstawie wypracowanych własnych receptur;
  • przestrzegają zasad żywienia przy planowaniu jadłospisów, które planowane są okresowo, uwzględniają produkty z każdej grupy produktów, różną technikę sporządzania potraw, odpowiedni dobór barw, smaków, zapachów, wykorzystują sezonowość występowania surowców, dostosowane są również do potrzeb konsumentów;
  • sporządzają posiłki obiadowe dla uczniów szkół;
  • prowadzą sprzedaż i produkcję obiadów abonamentowych i poza abonamentowych z konsumpcją na sali konsumenckiej;
  • prowadzą sprzedaż obiadów na wynos;
  • oferują produkcję  wyrobów kulinarnych i cukierniczych;
  • oferują catering obiadów dla szkół i innych instytucji, jak i do indywidualnych klientów;
  • zaopatrują barek szkolny w potrawy.

Działalność uzupełniająca:

  • przygotowanie potraw na imprezy okolicznościowe;
  • organizacja i obsługa imprez okolicznościowych
  • obsługa konferencji;
  • prowadzenie kursów gastronomicznych;
  • udział w programach unijnych;
  • prowadzenie zajęć integracyjnych dla grup uczniów spoza szkoły;
  • organizowanie prelekcji na temat prawidłowego odżywiania;
  • prowadzenie zajęć praktycznych dla dzieci szkół podstawowych np. tradycyjne wypieki i ozdoby świąteczne.