Warsztaty szkolne jako zakład szkoleniowy:
- realizują podstawy programowe praktycznej nauki zawodu w zawodach: kucharz, cukiernik, technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner;
- przygotowują uczniów do przyszłej pracy zawodowej i do egzaminu z kwalifikacji;
- współpracują z innymi szkołami gastronomicznymi w regionie;
- kooperują z zakładami gastronomicznymi z terenu miasta i okolic.
Warsztaty szkolne jako zakład gastronomiczny:
- stosują procedury Dobrej Praktyki Produkcyjnej i systemu HACCP;
- mają wypracowaną procedurę sporządzania i dostarczania posiłków;
- posiadają szeroki asortyment sporządzanych posiłków, w większości na podstawie wypracowanych własnych receptur;
- przestrzegają zasad żywienia przy planowaniu jadłospisów, które planowane są okresowo, uwzględniają produkty z każdej grupy produktów, różną technikę sporządzania potraw, odpowiedni dobór barw, smaków, zapachów, wykorzystują sezonowość występowania surowców, dostosowane są również do potrzeb konsumentów;
- sporządzają posiłki obiadowe dla uczniów szkół;
- prowadzą sprzedaż i produkcję obiadów abonamentowych i poza abonamentowych z konsumpcją na sali konsumenckiej;
- prowadzą sprzedaż obiadów na wynos;
- oferują produkcję wyrobów kulinarnych i cukierniczych;
- oferują catering obiadów dla szkół i innych instytucji, jak i do indywidualnych klientów;
- zaopatrują barek szkolny w potrawy.
Działalność uzupełniająca:
- przygotowanie potraw na imprezy okolicznościowe;
- organizacja i obsługa imprez okolicznościowych
- obsługa konferencji;
- prowadzenie kursów gastronomicznych;
- udział w programach unijnych;
- prowadzenie zajęć integracyjnych dla grup uczniów spoza szkoły;
- organizowanie prelekcji na temat prawidłowego odżywiania;
- prowadzenie zajęć praktycznych dla dzieci szkół podstawowych np. tradycyjne wypieki i ozdoby świąteczne.