Spis treści

Składniki:

  •          Truskawki świeże lub mrożone                                200 g
  •          Woda                                                                  600 ml
  •          Mąka ziemniaczana                                       40 g
  •          Cukier                                                                60 g (dodać do smaku)
  •          Śmietanka 36% do dekoracji                     50 g
  •          Cukier puder do śmietanki                         5-10 g

Sposób wykonania:

ü  Przeprowadzić obróbkę wstępną truskawek, jeżeli są mrożone nie rozmrażamy.

ü  Z 600 ml wody odlej ok. 100 ml na zawiesinę.

ü  Włożyć owoce do wrzącej wody, gotować ok. 5 minut.

ü  Przetrzeć owoce przez sito, połączyć z płynem, dodać cukier.

ü  Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.

ü  Połącz zawiesinę z przecierem, cały czas mieszając i zagotować.

ü  Wyporcjować do pucharków i schłodzić. Udekorować bitą śmietanką i listkami mięty.

ü  Porcja powinna ważyć 150 g.

Wykonanie: Magdalena Kasperuk, Magdalena Kurowska

 

GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI

DSC 0780

GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI (5 porcji)