Spis treści
Strona 4 z 5
Składniki:
- Porzeczki 250 g
- Woda 350 g
- Kwasek cytrynowy do smaku
- Cukier 100 g
- Żelatyna 14 g
- Woda do żelatyny 50 g
- Śmietanka 36% 40 g
- Cukier puder 5-7 g
Sposób wykonania:
ü Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
ü Zagotować wodę z cukrem, włożyć owoce, zagotować, dodać kwasek.
ü Przecedzić wywar przez gęste sito.
ü Do gorącego syropu dodać żelatynę, rozpuścić ją, podgrzewając.
ü Ostudź płyn z rozpuszczoną żelatyną, wyporcjować do kieliszków koktajlowych z mrożonymi owocami.
ü Pozostawić do zastygnięcia.
ü Udekorować śmietanką i owocami.
Wykonanie: Weronika Grochowska, Malwina Kozłowska.
ZUPA Z JABŁEK I ŚLIWEK
ZUPA ZE ŚLIWEK (5 PORCJI)