Spis treści

 

Składniki:

  •          Porzeczki                            250 g
  •          Woda                                   350 g
  •          Kwasek cytrynowy         do smaku
  •          Cukier                                  100 g
  •          Żelatyna                             14 g
  •          Woda do żelatyny          50 g
  •          Śmietanka  36%               40 g
  •          Cukier puder                    5-7 g

Sposób wykonania:

ü  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.

ü  Zagotować wodę z cukrem, włożyć owoce, zagotować, dodać kwasek.

ü  Przecedzić wywar przez gęste sito.

ü  Do gorącego syropu dodać żelatynę, rozpuścić ją, podgrzewając.

ü  Ostudź płyn z rozpuszczoną żelatyną, wyporcjować do kieliszków koktajlowych z mrożonymi owocami.

ü  Pozostawić do zastygnięcia.

ü  Udekorować śmietanką i owocami.

Wykonanie: Weronika Grochowska, Malwina Kozłowska.

ZUPA Z JABŁEK I ŚLIWEK

DSC 0764

ZUPA ZE ŚLIWEK (5 PORCJI)