Spis treści

 

Składniki:

  •          Woda 1000 ml
  •          Śliwki 600 g
  •          Mąka ziemniaczana 20 g
  •          Śmietanka 36% 100 g
  •          Cukier 25g
  •          Cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

ü  Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.

ü  Z 1000 ml wody odlej 100 ml na zawiesinę.

ü  Ugotuj owoce we wrzącej wodzie, a następnie przetrzyj przez sito.

ü  Przecier połącz z wywarem i dopraw do smaku.

ü  Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.

ü  Dodaj zawiesinę do zupy i zagotuj.

ü  Śmietankę rozprowadź z niewielką ilością zupy i dodaj do pozostałej części.

ü  Wyporcjuj razem z zupą śliwkową i udekoruj śmietanką.

ZUPA Z JABŁEK

Składniki:

  •          Woda 1000 ml
  •          Jabłka 600 g
  •          Mąka ziemniaczana 20 g
  •          Śmietanka 36% 100 g
  •          Cukier 50g
  •          Cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

ü  Przeprowadź obróbkę wstępną owoców.

ü  Z 2400 ml wody odlej 300 ml na zawiesinę.

ü  Ugotuj owoce we wrzącej wodzie, a następnie przetrzyj przez sito.

ü  Przecier połącz z wywarem i dopraw do smaku.

ü  Przygotuj zawiesinę z mąki ziemniaczanej i zimnej wody.

ü  Dodaj zawiesinę do zupy i zagotuj.

ü  Śmietankę rozprowadź z niewielką ilością zupy i dodaj do pozostałej części.

ü  Wyporcjuj razem z zupą śliwkową i udekoruj śmietanką.

Wykonanie:

zupa z jabłek: Krzysztof Demczuk, Karol Borkowski, Mateusz Kaździoł

zupa ze śliwek: Hubert Barysz, Arkadiusz Demczuk.