foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. (0-83) 341-67-87
sekretariat@zsz1.edu.pl

dsc 6269W ramach Młodzieżowego Uniwersytetu Zawodowego, projektu którego celem jest szerzenie i promocja zdrowego żywienia oraz zawodów gastronomicznych odbyły się trzy spotkania. Zajęcia są organizowane przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych i są skierowane do uczniów Gimnazjum z naszego regionu. Projekt jest organizowany pod patronatem Prezydenta Miasta Biała Podlaska Dariusza Stefaniuka oraz wspierany przez producentów żywności z naszego regionu.

Każde spotkanie miało swój temat przewodni, a  uczniowie trzecich klas gimnazjalnych do każdego tematu przygotowywali prace konkursowe.

Realizując temat Zdrowo jemy nie tyjemy w krótkiej prelekcji przybliżono młodzieży zasady zdrowego żywienia, a uczennice z Publicznego Gimnazjum nr 6 w Białej Podlaskiej w ramach pracy konkursowej prezentowały przygotowane przez siebie prezentacje dotyczące zdrowego żywienia. Wśród uczestników odbył się konkurs dotyczący tematu, zwycięscy konkursu wzięli udział w zajęciach praktycznych w czasie których przygotowywali zdrowe potrawy. Porad praktycznych na temat zdrowego żywienia udzielała Pani Dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhaus w Białej Podlaskiej. Można było się zważyć, zmierzyć , sprawdzić zawartość tkanki tłuszczowej, a także określić współczynnik BMI . Dodatkową atrakcją była degustacja zdrowych przekąsek i  koktajli  przygotowanych przez Restaurację Karma z Białej Podlaskiej.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się tematy Śniadania świata oraz Wielkanocne tradycje.

Gratulujemy młodzieży z Publicznego Gimnazjum nr 4  oraz Gimnazjum nr 3 w Białej Podlaskiej za świetne zrealizowane  filmy dotyczące śniadań, które były prezentowane w czasie zajęć jako prace konkursowe. Młodzież wysłuchała  wykładu na temat śniadań, a tajemnice herbaty zdradzała Pani Monika Gąsiecka z herbaciarni Kawa z Pianką w Białej Podlaskiej. Zaprezentowano również nakrycia stołów na śniadania wielkanocne, francuskie i angielskie.

Wielkanocne tradycje naszego regionu przypomniała Pani Bożena Uziak z Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach.  Dzięki uprzejmości Zakładów Mięsnych Łmeat w Łukowie uczestnicy zajęć spróbowali tradycyjnych wielkanocnych i śniadaniowych wyrobów wędliniarski z Łukowskiej Spiżarni. Drożdżowe babki wielkanocne i dekoracyjne wypieki świąteczne przygotowała Piekarnia TUR z Białej Podlaskiej.

Kolejnym etapem projektu są zajęcia praktyczne dla młodzieży gimnazjalnej biorącej udział w konkursach, w czasie których będą sprawdzali swoje umiejętności praktyczne przygotowując potrawy pod fachowym okiem nauczycieli zawodów gastronomicznych.

Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli nasz projekt.  Młodzież gratulujemy pomysłów.

Zdjęcia: Daniel Biernacki, Szkolne Koło Fotograficzne KADR

Szukaj

Serwisy

dze1

pl1

tv1

bip1

kadr1

uks1

wsz1

int1

moodle1

kul1

ki2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Logowanie