Technik hotelarstwa
Opis zawodu
Technik hotelarstwa to zawód, który przygotowuje do pracy w sektorze przemysłu turystycznego. W czasie pięcioletniej nauki w szkole, nasi uczniowie nabywają potrzebną wiedzę teoretyczna i praktyczną niezbędną do prowadzenia zakładu hotelarskiego. Dzięki dobrze doposażonym pracowniom uczymy się fachowo i kompleksowo obsługiwać gościa hotelowego zarówno w części hotelowej recepcji, jak również w dziale służby pięter, oraz w części restauracyjnej hotelu.
W dzisiejszych czasach hotele posiadają systemy rezerwacyjne, my również pracujemy na takich systemach jak chart, czy m-pensjonat, na którym w tej chwili pracują nasi recepcjoniści.
Już od klasy pierwszej na przedmiotach zawodowych teoretycznych takich jak działalność recepcji czy podstawy hotelarstwa poznajemy techniki pracy w hotelu oraz historię hotelarstwa w Polsce i na świecie. Na przedmiotach praktycznych uczymy się kompleksowej obsługi gości, wypełniania dokumentacji hotelowej również w formie elektronicznej.
W naszym zawodzie mamy dwie kwalifikacje, które kończą się egzaminem. Pierwsza kwalifikacja HTG.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie- obejmuje klasę 1 i 2 oraz druga kwalifikacja HTG.06. Planowanie i realizacja usług w recepcji – realizowana jest w klasie 3,4 .
dodatkowe dla 5-letniego technikum : Świadczenie usług kelnerskich w obiekcie hotelowym
kwalifikacje : 5 letniego technikum
1) HTG 03- Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
2) HTG06- Realizacja usług w recepcji
dodatkowe dla 5-letniego technikum : Świadczenie usług kelnerskich w obiekcie hotelowym
Praktyka zawodowa: 280 godzin w całym cyklu kształcenia
Absolwent Naszej Szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa może być zatrudniony na stanowiskach w obiektach bazy noclegowej:
Gdzie może pracować technik hotelarstwa?