foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel. (0-83) 341-67-87
sekretariat@zsz1.edu.pl

technik zywienia

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Opis zawodu

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest nowym i bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy w Polsce, a także w krajach Unii Europejskiej. To zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada umiejętności oceniania jakości żywności, dobierania parametrów  jej przechowywania,  sporządzania potraw, dekorowania, porcjowania i serwowania  zgodnie ze sztuką obsługi konsumenta. Potrafi zaplanować i ocenić sposób żywienia różnych grup ludności, zorganizować produkcję gastronomiczną, jak również zaplanować i zrealizować usługi gastronomiczne.

W trakcie nauczania uczniowie mają możliwość zdobycia kwalifikacji:

  • HGT.02 Przygotowywanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
  • HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy piątej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.

Uczeń/absolwent technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom w zawodzie cukiernik. Dodatkowo uczniowie w klasie V nabędą umiejętności z zakresu baristy, carvingu.

 Praktyka zawodowa: 280 godzin w całym cyklu kształcenia.

Technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:

  • sporządzać receptury i kalkulację potraw i napojów,
  • sporządzać rozchody magazynowe surowców i kosztorysy usług gastronomicznych,
  • stosować sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową oraz urządzenia do przechowywania żywności w zakładzie gastronomicznym,
  • stosować systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności,
  • kontrolować procesy w produkcji gastronomicznej i je dokumentować,
  • dokonywać oceny towaroznawczej/organoleptycznej żywności i rozróżniać metody jej utrwalania,
  • dobierać i stosować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt do procesów technologicznych w gastronomii,
  • planować jadłospisy zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
  • określać przemiany składników odżywczych, zachodzących w organizmie człowieka,
  • stosować nowoczesne techniki i metody kulinarne w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
  • planować produkcję gastronomiczną i obliczać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty,
  • sporządzać rozliczenia finansowe produkcji i sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych,

Możliwości zatrudnienia absolwentów technik żywienia i usług gastronomicznych.

Absolwenci Naszej Szkoły nabywają praktyczne umiejętności zawodowe, związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Wiedzą jak urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i prawidłowej obsługi konsumenta.

Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:

  • szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
  • menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
  • manager zakładu gastronomicznego
  • organizator imprez okolicznościowych
  • mistrz sztuki kulinarnej
  • pracownik firmy cateringowej
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia
  • organizator usług cateringowych
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
  • prowadzić własną działalność

Szukaj

Serwisy

logo warsztaty

internat

digischool

ekonomiksu

doradztwo

aktywna tablica

arsmusplus

dze1

pl1

tv1

bip1

kadr1

wsz1

int1

moodle1

ki2

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz