Jesteś tutaj: Home
W dniach 17 – 16 maja na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. odbył się jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych, organizowanych w naszym kraju.
Jego głównym patronatem jak co roku było Ministerstwo Edukacji i Nauki, a także Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorem zmagań był Komitet Główny OWiUR przy Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Patronem medialnym XLVI edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych była natomiast Agencja Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu
W konkursie wzięli udział uczniowie szkół średnich z całej Polski, startując w następujących blokach tematycznych: agrobiznes, architektura krajobrazu, leśnictwo, mechanizacja rolnictwa, ogrodnictwo, produkcja roślinna, produkcja zwierzęca oraz weterynaria.
Nasza uczennica zaprezentowała się wspaniale zajmując 4 miejsce, a tym samym została Laureatką tegorocznej XLVI edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku Architektura Krajobrazu. Gratulujemy osiągnięcia przez naszą uczennicę tak wysokiego wyniku!
26 maja br. zainteresowni uczniowe z klas III i IV wzieli udział w Targach Pracy i Edukacji „ Już dziś zaplanuj swoją karierę zawodową ” zorganizowanych przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Białej Podlaskiej oraz Lubelską Wojewódzką Komendę OHP.
Głównym celem targów było ukierunkowanie młodzieży w planowaniu dalszej kariery zawodowej. Uzyskane informacje z pewnością będą pomocne w dalszym podejmowaniu decyzji zawodowych, uwzględniając dzisiejsze wymogi na rynku pracy. Oferta szkół wyższych pomogła niezdecydowanym w kształtowaniu dalszej przyszłości edukacyjnej. Powyższe przedsięwzięcie stworzyło również możliwość bezpośredniego spotkania i rozmowy pomiędzy pracodawcą a potencjalnym pracownikiem. Młodzież miała także okazję do zapoznania się z lokalnym rynkiem pracy. Ponadto uczniowie biorące udział w targach wzieli udział w następujących wykładach:
Kuchnia japońska to nieprzebrany ocean smaków, kolorów i połączeń. Jest w niej wszystko, czego kubki smakowe mogą potrzebować do szczęścia. Mnóstwo ryb i owoców morza, ogromna ilość przypraw i sposobów przyrządzania dań………
Kiedy myślimy o kuchni japońskiej, to przed oczami staje nam sushi. To taka sztandarowa potrawa Japonii i jednocześnie też kwintesencja tamtejszego stylu żywienia. Zyskując coraz większą liczbę fanów, zagościło również w naszej szkole…
Młodzież z klas: technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w „Kursie Sushi”. Podczas zajęć poznali historię kuchni japońskiej, surowce wykorzystywane do produkcji sushi i dań japońskich. Zapoznali się z kuchnią gorącą, czyli popularną tempurą oraz innymi daniami na gorąco np. okonomiyaki czy yakitori tamburi. Największym zainteresowaniem cieszyły się zagadnienia dotyczące produkcji sushi. Uczestnicy kursu dowiedzieli się wielu istotnych rzeczy. Jak wybrać, jak rozpoznać i przygotować dobre składniki. Wykonali rożne formy sushi i stworzyli własne aranżacje i zdobienia talerzy. Prace naszych zdolnych uczniów możemy obejrzeć na załączonych zdjęciach.
Spotkanie było niezwykłym doświadczeniem dla naszych uczniów i na długo pozostanie w ich pamięci. Ponadto nasza młodzież poznała uczelnię i wzięła udział w licznych konkursach.
Fryzjer, to zawód pewny, stabilny, z którego można czerpać korzyści finansowe oraz ogromną satysfakcję. Co najważniejsze to także praca pełna wyzwań. W przypadku osób kreatywnych, myślących nieszablonowo może zamienić się w niezapomnianą podróż pełną niespodzianek. Bycie fryzjerem nie oznacza bowiem pracy tylko w salonie, to również praca przy sesjach zdjęciowych, na planach filmowych, pokazach mody i różnego rodzaju eventach, o czym przekonały się nasze uczennice.
Miały one szansę w ramach współpracy z przedstawicielami lokalnych firm sprawdzić się w roli stylistek podczas sesji zdjęciowej
"W STYLU VINTAGE" Niesamowitym doznaniem estetycznym była współpraca z panią Renatą Hołonowicz z Make Up Room. Jej ogromne zaangażowanie, pasja i talent przyniosły wiele korzyści i satysfakcji w wymiarze edukacyjnym. Makijaże były trwałe, idealnie dobrane do urody modelek i tematyki sesji.
28 kwietnia, w czasie uroczystego apelu, pożegnaliśmy tegorocznych maturzystów. Był to szczególny dzień dla uczniów, którzy właśnie podsumowali kolejny etap swojego życia – ukończyli szkołę średnią. Dyrektor szkoły, pan Ireneusz Długołęcki, po oficjalnym rozpoczęciu uroczystości przekazał nagrody książkowe i wyróżnienia uczniom, którzy wykazali się szczególnymi osiągnięciami w nauce oraz tym, którzy uzyskali średnią ocen powyżej 4,75 i 4,5. Pamiątkowe dyplomy otrzymały również osoby ze stuprocentową frekwencją oraz wykazujący się systematyczną pracą na rzecz szkoły. Z kolei symboliczne statuetki odebrali uczniowie reprezentujący szkołę w zawodach sportowych.
Z pewnością był to dzień szczególny, pełen pięknych wrażeń i wspomnień. Mamy nadzieję, że zapadnie on na długo w pamięci tegorocznych absolwentów. Może po latach, z „łezką w oku" wspomną tych, którzy tu zostali: troskliwych nauczycieli i wychowawców, młodszych kolegów i koleżanki.
A tymczasem życzymy wszystkim udanego odpoczynku, niezapomnianych przeżyć i trafnych wyborów życiowych!
Serdecznie zapraszamy uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich chętnych do kandydowania na stanowiska:
Od kandydatów na przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego oczekujemy:
- predyspozycji przywódczych i umiejętności kierowania zespołem,
- zdolności do prowadzenia dyskusji,
- wysokiej kultury osobistej i umiejętności okazywania szacunku innym ludziom,
- łatwości nawiązywania współpracy i dialogu z uczniami, nauczycielami, dyrekcją oraz personelem administracyjnym szkoły,
- poczucia sprawiedliwości,
- pracowitości i bezinteresowności,
- przedsiębiorczości,
- rozsądku i cierpliwości.