Jesteś tutaj: Home
Uczniowie klas gastronomicznych biorą udział w szkoleniu „Kurs czekolady- rzemiosło i sztuka” realizowane w ramach projektu „Kompetencje zawodowe – szansą na lepsze jutro – II edycja” nr RPLU.12.04.00-06-0065/18 współfinansowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020. Podczas spotkań każdy z uczestników mógł doskonalić swoje umiejętności. Na zajęciach zaprezentowano: podstawowe informacje o czekoladzie, rodzaje czekolady, techniki temperowania czekolady, uczniowie uczyli się jak przygotować idealny genaż, praliny, trufle czy elementy dekoracyjne z czekolady,
Od 14 do18 marca 2022 roku (13- 19. 03. łącznie z podróżą ) uczniowie z naszej szkoły- Magdalena Mitura, Milena Panasiuk, Szymon Nowicki oraz Michał Wołkowicz pod opieką p. Anny Stefanowicz, Doroty Mikołajczyk, Iwony Maj oraz Agnieszki Brodackiej- Hordejuk uczestniczyli w wyjeździe do Rumunii. Była to świetna okazja do zapoznania się z młodymi ludźmi z czterech państw zjednoczonej Europy- Grecji, Portugalii, Rumunii i Turcji. Mogliśmy poszerzyć swoją wiedzę na temat współczesnych problemów z ochroną środowiska, odnawialnymi źródłami energii oraz klimatem.
Zapoznaliśmy się z prezentacjami szkół partnerskich- ich systemem edukacji, miejscowością i krajem. Towarzyszyła temu wymiana poglądów na temat prawodawstwa i polityki w zakresie ochrony środowiska.
Na zaproszenie o. Przemysława Sobczaka wraz z wspaniałą ekipą młodzieży z naszej szkoły, poprowadziliśmy rekolekcje wielkopostne dla dzieci ze Szkoły Podstawowej. Rekolekcje odbyły się 25.03 przed południem w pomieszczeniach przy klasztorze Ojców Paulinów w Leśnej Podlaskiej. Dzieci podzielone zostały na trzy grupy wiekowe: kl. I-III, kl. IV- VI i kl. VII- VIII i przychodziły na to spotkanie w ustalonych wcześniej godzinach pod opieką nauczycieli. Uczniowie pracowali warsztatowo z wykorzystaniem metod bibliodramy. Każdej grupie towarzyszyło Słowo Boże a ostania grupa miała możliwość spotkania się z Ukrzyżowanym w czasie adoracji krzyża. W tym wydarzeniu uczestniczyło 296 dzieci. Chwała Panu, za ten czas a także naszej młodzieży, która zaangażowała się we współtworzenie tego wydarzenia.
Małgorzata Kochajewska
23 marca 2022 roku zainteresowani uczniowie klas IV i III wzięli udział w dniu otwartym Akademii Bialskiej. Podczas spotkania z przedstawicielami uczelni uczniowie mieli możliwość zapoznania się z bogatą ofertą edukacyjną uczelni i trendami na rynku pracy. Uczestniczyli również w ciekawych prezentacjach przygotowanych przez wykładowców oraz studentów. Młodzież poznała zasady rekrutacji i wzięła udział w licznych konkursach i degustacjach.
Opiekunowie: Wioleta Kuliczanka, Elżbieta Horodecka, Aleksandra Kałuża, Anna Stefanowicz i Dorota Stepiuk - Drewulska
W konkursie wzięło udział 7 uczniów naszej szkoły pod opieką Pani Marzeny Mierzwy.
W tegorocznej edycji fantastyczny wynik osiągnęło 2 naszych uczniów:
Bartosz Buszczyński - Żuk: 46/50pkt - 4 wynik WYRÓŻNIENIE
i Rafał Hubert 46,5/50pkt - 3 wynik LAUREAT, obaj z klasy 3pTP.
Pozostali uczestnicy osiągnęli również bardzo dobre wyniki.
Do konkursu przystąpiło 46 uczestników z 8 szkół ponadpodstawowych z 3 miast tj. Włodawy, Międzyrzeca Podlaskiego i Białej Podlaskiej. Konkurs odbył się 23 marca 2022 w trakcie "Dnia Otwartego" Akademii Bialskiej. Bezpośrednio po Konkursie odbyła się lekcja pokazowa pt. Hacking prowadzona przez Studenckie Koło Naukowe Anglistów